BEDRIFTSTEKNOLOGI

OEM-avtaler ikke ulovlige

Etter tirsdagen artikkel om ferdiginstallert programvare i nye PC-er, har digi.no mottatt en del reaksjoner fra leserne, spesielt rundt oppgradering, salg eller skroting av slike maskiner. Rådgiver Trine Corneliussen i Forbrukerrådet sier til digi.no at OEM-avtalene ikke er ulovlige, men hun etterlyser bedre forhåndsinformasjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mars 1998 - 15:01

Lisensavtalen for programvare som følger med datamaskiner begrenser seg i de fleste tilfeller til å være gyldig kun på den maskinen programvaren følger med. Flere av våre lesere har reagert på dette og stiller spørsmål om det finnes hjemmel i lovverket for å kunne kreve dette.

Trine Corneliussen, rådgiver i Forbrukerrådet, sier til digi.no at det i hvert fall ikke finnes noen lov som forbyr slike avtaler. For lisensen er en avtale mellom kunden og produsenten som inngås i kjøpsøyeblikket.

Spørsmålet Corneliussen stiller seg er derimot om innholdet i denne avtalen blir opplyst for kundene før kjøpet gjennomføres. Lisensen finnes gjerne i elektronisk form i installasjonsprogrammet, samt gjerne en papirutgave i instruksjonsboken. Uansett, hvis ikke forhandleren opplyser om innholdet i lisensen, vil ikke kunden kunne få vite hva som står der før PC-en er pakket ut.

- Det må kunne kreves at forhandleren skal opplyse kunden om hvilke betingelsene som gjelder for produktene vedkommende kjøper, sier Corneliussen.

Norvald Heidel, Microsofts antipiratsjef i Norden, er enig med Corneliussen i dette. Han forteller at Microsoft har levert spesielle brosjyrer til forhandlerne om betingelsene forbundet med OEM-lisensene.

- Disse brosjyrene skal forhandlerne gi til kundene. På dette kan man skille mellom seriøse og mindre seriøse forhandlere, sier han.

- En av lesere stiller også spørsmål om hvordan det stiller seg hvis man bytter ut deler i en PC. Hvilken del er det som setter grensen for om det er den opprinnelige PC-en eller en ny?

- Det er ikke definert noen bestemmelser for dette, forteller Heidel.

- Dette er grensetilfeller som er vanskelig å si noe konkret om. Men jeg tror ingen ville lage bråk hvis enkelte private brukere skulle bruke programvaren i ombygde maskiner, heller ikke hvis de bruker programvaren i en annen maskin enn den var først tiltenkt, etter å ha slettet den i den opprinnelige maskinen. Det viktigste er at programvaren kun brukes i én maskin, sier han.

Når det gjelder bedrifter, er saken gjerne en annen. Hvis en bedrift bytter ut hele PC-parken sin uten å kjøpe nye lisenser, kan både bedriften og forhandleren komme i søkelyset til piratjegerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.