BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Offentlige kutt gir IT store muligheter

Logica-sjef Andy Green mener IT-bransjen ikke bør frykte tøffe tider i offentlig sektor.

Andy Green, toppsjef i britisk-baserte Logica, er ikke redd for slanke europeiske statsbudsjett.
Andy Green, toppsjef i britisk-baserte Logica, er ikke redd for slanke europeiske statsbudsjett. Bilde: Per Ervland
15. aug. 2011 - 08:24

– It’s a massive opportunity, slår Andy Green fast når digi.no spør om budsjettkutt i offentlige budsjetter. Han burde kanskje være bekymret? Som toppsjef for IT-selskapet Logica henter han 28 prosent av inntektene fra offentlige myndigheter i Europa. Den totale omsetningen i første halvår 2011 var på 18 milliarder kroner.

Over hele Europa kuttes det nå brutalt i budsjettene hos offentlige myndigheter. Gjelden har flere steder bygget seg opp i takt med økende arbeidsledighet og flere pensjonister.

Så hvor kommer mulighetene inn i dette dystre bildet?

– Vår analyse er veldig enkel. De fleste stater må spare penger, samtidig som et færre antall unge kommer inn i arbeidslivet og et større antall innbyggere som trenger mer tjenester fra det offentlige ettersom de blir pensjonister. For å få til disse gode velferdstjenestene og et velbalansert budsjett må myndighetene automatisere mer, mer må skje online og færre folk må gjøre oppgavene. Dessuten er flere og flere land interessert i at private krefter driver noe av denne forandringen, sier Green til digi.no.

Ser til Skandinavia

Green peker på at vi har kommet langt i Skandinavia med denne effektiviseringen, drevet av teknologi, i offentlig sektor. Større land som Storbritannia, Tyskland og Frankrike henger etter.

– Det har skjedd mye bra i Skandinavia, og noe av årsaken til det tror jeg er at offentlig sektor er mindre, det er færre innbyggere og at styresmaktene kan tenke klarere og er mer klar over at IT har store fordeler selv om det ikke er fritt for utfordringer. I Storbritannia er det for mange som sier at «all IT er dårlig», sier Green som mener at forståelsen for at IT effektiviserer er større i Norden enn andre områder av Europa.

Men i en overgangsfase, på kort sikt, forventer Green at det blir en del mindre å gjøre innenfor IT i offentlig sektor utover i Europa. En av grunnene til det, som er særlig tydelig i Storbritannia, er at det har kommet regimeendringer som har igangsatt store kuttplaner.

Det har fått prosjekter til å stoppe opp, bli kuttet eller satt på hold på ubestemt tid.

– Men skal man på lang sikt få ned kostnadene, og måte de utfordringene som kommer, så kommer man ikke unna investeringer i IT, sier Green.

For Logicas del har inntektene falt innenfor offentlig sektor det siste året, men vekst innen finansielle tjenester og andre områder har gjort at den overordnede veksten har holdt seg stabil.

Må bli tøffere med IT i helsevesenet

Som en stor drifts- og konsulentaktør er Logica også svært aktiv i helsemarkedet.

Tidligere i år ble det kjent at Universitetssykehuset i Oslo droppet et prestisjeprosjekt kalt «klinisk arbeidsflate». Logica skulle levere et system som lot klinikerne på sykehusene i Oslo få tilgang til vesentlig pasientinformasjon – og dermed kunne effektivisere og forbedre pasientbehandlingen.

Betydelige forsinkelser ble forklart som årsaken til at prosjektet ble kuttet. Ifølge Aftenposten gikk nærmere 160 millioner kroner med i dragsuget.

Green kommenterer ikke «klinisk arbeidsflate» direkte, men sier til digi.no at han føler med de IT ansvarlige på sykehusene.

– Dette er veldig store prosjekter, og det er veldig mange som har en mening. Det er svært mange stakeholdere som skal ha sitt å si i en slik prosess, og det berører svært sensitive områder. Det vil alltid i slike prosesser være noen, enten det er leger eller sykepleiere, som ikke liker det som blir innført. Men vi må være ærlige og si at vi har en stor jobb å gjøre innen helsesektoren.

Der må det bli mer stramhet og en mer bestemt holdning. Vi må bygge en infrastruktur som tillater de ulike lagene av IT i et helsevesen å snakke sammen, sier Green som mener at dette ikke bør skje som et «big bang» med enorme prosjekter som skal kullkaste alt, men gjennom å bygge på det som allerede finnes.

– Det er essensielt at helsesektoren blir fortrolig med å bruke teknologi, oppfordrer Green.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra