Steve Ballmer og Microsoft har gjort endringer i lisensbetingelsene for Office-pakken med versjon 2013 slik at brukerne ikke får lov til flytte programvaren fra pc til en annen pc. (Bilde: Microsoft)

Office 2013 kan ikke flyttes

Låses til én pc for all tid.

Sammen med Office 2013, har Microsoft gjort visse endringer i sluttbrukerlisensen, sammenlignet med 2010-utgaven. Den viktigste er at det ikke lenger er tillatt å slette programvaren på én pc for så å flytte programvaren fra én pc til annen, selv om begge pc-er har samme eier.

Det er amerikanske Computerworld som skriver dette.

I den nye sluttbrukerlisensavtalen (EULA) står det klart og tydelig: «Du kan ikke overføre programvaren til en annen datamaskin eller bruker.»

I EULA-en til 2010-utgaven heter det derimot: «Du kan tilordne lisensen på nytt til en annen enhet et ubegrenset antall ganger, men ikke mer enn én gang for hver 90. dag». Det står til og med at «Hvis du ikke lenger bruker den lisensierte enheten på grunn av en permanent maskinvarefeil, kan du tilordne lisensen på nytt tidligere.»

Begge deler er hentet av sluttbrukerlisensavtalene til Professional-utgaver, under punktet detaljhandel når dette er spesifisert. Men det samme skal gjelde også for andre versjoner.

Microsoft har overfor amerikanske Computerworld bekreftet at dette er riktig tolkning. Selskapet ville ikke svare på om programvaren og lisensen vil kunne flyttes til en annen pc dersom originalen mister, blir stjålet eller ødelagt.

Slike lisensbetingelser har lenge vært helt ordinære i OEM-sammenheng (original equipment manufacturer), hvor programvaren er forhåndsinstallert på maskinen. Da «dør» programvarelisensen sammen med datamaskinen. Men for programvare som kjøpes separat, har det vært normalt å kunne beholde programvaren også etter at man har byttet til en annen pc.

Den samme ordningen gjelder forøvrig ikke for abonnementstjenesten Office 365 Home Premium, hvor abonnenten kan installere den lokale programvaren på inntil fem samtidige maskiner med Windows eller OS X. Man kan der, via en webportal, melde maskiner inn og ut av abonnementet.

Til toppen