JUSS OG SAMFUNN

Økokrim vil overvåke all nettbruk og mobilbruk

Økokrim kom i går med et utspill i TV 2-nyhetene hvor de vil kreve at alle nettbrukere identifiserer seg, at all surfing blir registrert, og at salg av anonyme kontantkort blir forbudt. Både Datatilsynet og bransjeorganisasjonen IKT-Norge er svært skeptiske til forslaget.

Therese Werenskiold
7. sep. 2000 - 12:10
Økokrim

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde sier til TV 2 at hun ser for seg at alle som bruker Internett må identifisere seg gjennom å bruke et elektronisk kort.

Sunde ønsker også at internettkaféer og andre steder der er mulig å koble seg på nettet, må loggføre hvilke sider kundene har vært inne på. Samtidig foreslår hun at alle som besøker internettkaféer registrerer seg.

Økokrim mener at politiet skal ha krav på å få utlevert alle slike logger. melder NTB. Samtidig vil de også heve strafferammen for datainnbrudd (les mer om dette her: Økokrim vil straffe dataskurkene hardere, forby anonyme mobiltelefoner, og innføre forbud mot salg av anonyme kontantkort.

- Dette er helt på trynet. Her har Inger Marie Sunde bommet totalt, sier Per Morten Hoff
til ITavisen. Hoff er generalsekretær i bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

Han understreker imidlertid overfor ITavisen at han støtter utspillet om at strafferammen for datainnbrudd heves.
Datatilsynet mener, ifølge NTB, at Økokrims forslag om at alle som logger seg på Internett må identifisere seg er et kraftig angrep mot personvernet,


- Dette ville være å ta vekk noe av friheten vår. I tillegg så kan man jo lett havne i situasjoner der det ser ut som man har gjort noe man ikke har gjort, sier Knut-Magnar Aanestad i Datatilsynet til TV2.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.