Ønsker å hacke WiFi-nettverk fra droner

Datterselskap av Boeing viste interesse for å plante spionvare fra lufta.

Boeings datterselskap Insitu utvikler droner til forsvarsbruk. Tidligere i år øynet de muligheter for også å bryte seg inn i trådløse nettverk fra lufta.
Boeings datterselskap Insitu utvikler droner til forsvarsbruk. Tidligere i år øynet de muligheter for også å bryte seg inn i trådløse nettverk fra lufta. Bilde: Insitu
20. juli 2015 - 14:37

Den italienske tilbyderen av spionvare og systemer for overvåking, Hacking Team, jobbet med et prosjekt for å kapre nettverkstrafikk og levere spionvare via luftveien.

Funksjonen er blant mulighetene de skal ha demonstrert for forsvarsindustri under den såkalte IDEX-messen (International Defense Exposition and Conference) i Abu Dhabi i slutten av februar.

Dette vekket tydeligvis interesse fra Insitu, et amerikansk datterselskap av flyprodusenten Boeing, som utvikler ubemannede droner til forsvarsindustrien.

Kontakten mellom de to selskapene fremgår av epostlekkasjer, basert på det mye omtalte datainnbruddet hos Hacking Team tidligere i juli, skriver nettstedet Firstlook.org.

Les også: Nulldagshull avslørt i lekkasjene fra Hacking Team

Vår drone, din angrepsboks

En ingeniør i Insitu skriver i en e-post til Hacking Team datert april i år at «Vi ser potensialet i å integrere deres evne til WiFi-hacking i et luftbårent system, og er interessert i videre samtaler for mer dybdeinformasjon, inkludert mulighetene for nyttelast (payload), detaljer om størrelse, vekt og spesifikasjonene for Galileo-systemet».

Galileo er navnet på Hacking Team sitt komplette system for fjernovervåking og kontroll med alt fra pc-er til smarttelefoner. Ifølge selskapets egen brosjyre oppgis det at systemet er usynlig for brukerne, og dessuten er laget for å unngå oppdagelse av antivirus og brannmur.

Korrespondansen er også gjort søkbar av varslingsnettstedet Wikileaks. Mer enn 1 million e-postmeldinger er indeksert.

Hacking Teams medgründer Marco Valleri beskriver selv i en intern oppsummering etter et møte i januar et veikart for løsningene de utvikler. Det inkluderer en miniatyrutgave av en såkalt taktisk nettverksinjektor (TNI).

Dette omtales som en maskinvarekomponent laget for å plante skadevare i et trådløst WiFi-nettverk. Et av kulepunktene i oppsummeringen oppgir at enheten skal være egnet for å la seg transportere av en drone.

Å montere boksen på en drone åpner tilsynelatende for å kunne angripe WiFi-nettverk fra oven, eller fra større avstander. Operatøren slipper da å måtte være fysisk nær målet, skriver Firstlook.

Ars Technica påpeker at det er uklart om dialogen mellom Boeings datterselskap og Hacking Team endte opp i et faktisk samarbeid.

Etter en serie e-postmeldinger frem og tilbake later det til at samarbeidet strandet etter uenighet om hvilke av selskapenes taushetserklæring som skulle benyttes.

Les også: Hacking Team skrøt av «vakkert» Flash-hull

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra