JUSS OG SAMFUNN

Ønsker EUs Android-granskning velkommen

Googles Sundar Pichai ser fram å få lisensordningen vurdert.

Sundar Pichai leder Android-virksomheten i Google. Han sier han ser fram til EU-kommisjonens granskning av konkurransesitusjonen knyttet til operativsystemet. Her er Pichai avbildet under Google utviklerkonferanse i 2013.
Sundar Pichai leder Android-virksomheten i Google. Han sier han ser fram til EU-kommisjonens granskning av konkurransesitusjonen knyttet til operativsystemet. Her er Pichai avbildet under Google utviklerkonferanse i 2013. Bilde: (c) Christoph Dernbach/dpa/Corbis/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 2014 - 15:28

Google har det siste tiåret oppnådd stor dominans innen visse markeder. Dette har ført anklager om misbrukt av markedsmakt fra konkurrentene og granskninger fra konkurransemyndigheter i flere deler av verden. EU-kommisjonen og Google har i flere år forhandlet om Google presentasjon av egne tjenester i resultatene til selskapets søketjeneste. Men kommisjonen er også i gang med en innledende granskning av Android og Googles betingelser knyttet til forhåndsinstallering av Google-eide apper for søk, kart og e-post.

I forkant av gårsdagens Nexus- og Android 5.0-lansering ble Googles Android- og Chrome-sjef, Sundar Pichai, intervjuet av Wall Street Journal om nettopp EU-kommisjonens granskning.

– Jeg er glad for at EU ser på dette. Vi ønsker granskningen velkommen, sier Pichai.

– Vi krever Google-tjenester, men ikke glem at med utgangspunkt i brukeropplevelsen er vi nødt til å sikre at når folk plukker opp en telefon, så kan de gjøre noe med den. Vi krever at mange av disse applikasjonene blir installert. Men de er ikke eksklusive, de er ikke «default» (standardvalg, journ. anm), sier Pichai i intervjuet.

Han utfordres dog av WSJ-journalistene, som påpeker at Googles søk er et standardvalg.

– Jeg kan ikke kommentere alle detaljene, men dette årsaken til at vi ønsker velkommen granskning fra de rette menneskene. Jeg mener at du i løpet av datahistorien vil slite med å finne et så åpent designet operativsystem. Men vi har et ansvar for å sikre at ting virker fra ende-til-ende på tvers av mer enn en milliard enheter. Så vi forsøker å følge denne linjen, sier Pichai.

På spørsmål om hvordan situasjonen med Android er annerledes enn med Internet Explorer i Windows, viser Pichai hva Amazon gjør med Android på selskapet Fire- og Kindle Fire-enheter.

– De er i stand til å levere Android uten å ta med noen av våre apper og tjenester. Android er åpent på det nivået. Noen få på utsiden, stort sett konkurrenter, sier at at de ønsker å kunne bruke Android på alle mulige måter. Det er vårt ansvar å sikre at vi ikke har tusen fragmenterte utgaver av Android. Da vil utviklere spørre: «hvorfor fungerer ikke appene mine?», sier Pichai.

Nexus

Pichai forklarer forøvrig også litt av hensikten med selskapets Nexus-enheter og hvorfor selskapets partnere, som også tilbyr lignende enheter, angivelig ikke har noe problem med disse produktene fra Google.

Ifølge Pichai er det ikke om å gjøre for Google å selge mest mulig av disse enhetene. Derfor markedsføres de heller ikke i noen særlig grad. I stedet lages Nexus-enhetene dels for testing av nye Android-versjoner og dels for å være til inspirasjon for Googles Android-partnere.

– Samsung lager mange nettbrett. De ser på hva vi gjør her, og forhåpentligvis vil veikartet deres i løpet av det neste året bli påvirket av dette.

På spørsmål om Google planlegger å la utviklere betale for promotere sine apper i Google Play, svarer Pichai at Google har en åpen filosofi for alt som dreier seg om Android.

– Vi har ikke tatt dette skrittet. Men så lenge det er riktig for brukere og utviklere, mener jeg at vi er åpne for å gjøre alt. Men for tiden jobber vi ikke med noen slikt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.