BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppfinneren av RFID er død

Charles Walton ble verken rik eller berømt.

Charles Walton tegnet denne kretsen for et patent innvilget i 1983, med RFID i et kredittkort.
Charles Walton tegnet denne kretsen for et patent innvilget i 1983, med RFID i et kredittkort.
28. nov. 2011 - 09:52

Venturebeat skriver at Charles Walton, oppfinner av RFID, er død, 89 år gammel.

Walton har så vidt fått en kort notis i Wikipedia. En fyldigere omtale kom i 2005, da Walton ble hyllet som inventor of the week av MIT.

Det presiseres at ingen enkeltperson kan tilkjennes æren for all oppfinnelser som inngår vi i dag forbinder med RFID, «radio frequency identification». Walton var både blant de første til å få innvilget patenter knyttet til RFID, og den mest produktive: Ti av hans 50 patenter er knyttet til RFID. Den mest avgjørende er sannsynligvis et patent innvilget 17. mai 1983, for en Portable radio frequency emitting identifier, som skjemaet øverst i denne artikkelen er hentet fra. Her beskrives en elektronisk krets som kan nedfelles i et kredittkort, og som kan settes til enten å kringkaste sin identitet kontinuerlig, eller oppgi din kun når den stimuleres av et innkommende radiosignal.

Walton ble født i 1921, og utdannet elektroingeniør i 1943. Han arbeidet for det amerikanske forsvaret fram til 1960 da han fikk jobb som forsker i IBM. I 1970 stiftet han sitt eget selskap, Proximity Devices, for å arbeide med RFID-aktige produkter. Han var ikke alene om dette: Kort som kommuniserte over radio ble produsert så tidlig som i 1969 av Mario Cardullo og Bill Parks i selskapet Communications Satellite Corporation.

I august 1973 fikk Walton innvilget et patent for et system som kunne brukes til å identifisere gjenstander som passerer et kontrollpunkt: Electronic identification & recognition system. Konstruksjonen i dette patentet har siden vært en referanse. Den første tegningen i patentet antyder hva Walton mente oppfinnelsen kunne brukes til:

Det første RFID-produktet som Walton tjente penger på, var en lås som lot seg åpne av en elektronisk nøkkel, i form av et kort til å holde foran låsen. Han så for seg at RFID på sikt kunne erstatte strekkoder: Problemet var at kretsene hans på 1980-tallet kostet 1,75 dollar å produsere. I dag er prisen noen få cent.

Innen det skjedde hadde Waltons patenter gått ut på dato, og han fikk ingen royalty. Han tjente noen millioner dollar på oppfinnelsen gjennom årene, men ble aldri så rik som dagens stadig økende bruk av teknologien skulle tilsi. Omsetningen knyttet til RFID er anslått til 6 milliarder dollar i 2011, ifølge et anslag fra ABI Research. RFID brukes overalt der det er et poeng å spore noe, fra dyr og matvarer til biler og kollektivreisende. Teknologien ligger til grunn for NFC («near field communication») som innlemmes i mobiltelefoner, blant annet med tanke på å bruke dem til å betale med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.