JUSS OG SAMFUNN

Opprør mot IOC på nettet

NRK og andre medlemmer av European Broadcasting Union mener at den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) går altfor langt i å stenge innhold ute fra nettet. Under OL akter NRK å sende radio over web-en. Og legge ut bilder etter at Dagsrevyen er sendt.

15. sep. 2000 - 18:42

- Vi har en del rettigheter som vi synes er naturlig, eksempelvis streaming av live radioinnhold. Må vi skru av våre sendinger fordi det er OL? Det synes vi er helt urimelig.

Det sier Are Nundal, sjef for NRK.no (tidligere Interaktiv) til digitoday.

Bakgrunnen er IOCs meget steile holdning til å publisere innhold over nettet. I prinsippet er det solgt eksklusive TV-rettigheter til det amerikanske kringkastingsselskapet NBC, og IOC gjør alt som står i organisasjonens makt for å beskytte disse eksklusive rettighetene.

Annonsørene betaler enorme summer for at reklamespotene skal pumpes ut i beste sendetid på TV og, med en stor tidsforskjell mellom Australia og USA (15 til 18 timer), er det en enorm utfordring å stoppe levende bilder og lyd formidlet via alternative distribusjonskanaler.

Men, som digitoday allerede har dokumentert, IOC prøver med ulike midler å stoppe nettsendinger som går før TV-sendingene. Til og med deltakerne selv er forhindret gjennom avtaler fra å skrive om opplevelsene på sine egne hjemmesider.

NRK mener imidlertid at selskapet har mulighet til å sende radiosendinger på norsk over Internett. Nylig gjorde NRK alle radiokanalene tilgjengelig på nettet. Her finner du radiokanalene: NRK nettradio

- Det har vært samtaler mandag denne uken mellom EBU og medlemslandene om dette temaet. Vår tolkning av dette er at det er lov for oss å sende lyd over nettet på norsk, sier Nundal.

Han mener at siden sendingene går på et lokalt språk i et verdensomspennende medium har det liten interesse for andre enn nordmenn.

- Dette har ingenting med distribusjonsform å gjøre, men med geografi. Det spiller ingen rolle om det er kortbølge eller Internett; det som er interessant er tidsforskjellen og hvor man sender hen, mener Nundal.

Dermed hinter han at blant andre BBC må ta andre hensyn enn NRK. Det tar da også NRK direkte konsekvensen av. På den digitale radiokanalen "Alltid Nyheter" sendes BBC World Service når NRK ikke selv har egne sendinger. Disse blir nå kuttet under OL på nettet, blant annet fordi NRK ikke vil stille BBC i forlegenhet og skape problemer for dem.

Det opplyser Frode Rekve som er redaksjonelt ansvarlig for NRK.no.

- Det er helt klart et spenningsfelt her mellom EBU og IOC. Likevel forventer vi ikke bråk når det gjelder å legge ut lyd på nettet, sier Are Nundal.

Etter det digitoday erfarer går NRK enda lenger. Levende nyhetsbilder blir også lagt ut. Men ikke før det først er sendt på Dagsrevyen, det vil si mange timer etter at de ulike øvelsene er ferdige i Sidney.

NRK gambler dermed på at den store tidsforskjellen og "gamle" nyheter ikke skal provosere IOC til å foreta seg ulike tiltak for å stoppe bildene over nettet.

Norge ligger ni timer etter Australia. Og i rettighetshaverens hjemlige marked, USA, er forskjellen enda større, opp til 15 timer.

Likevel virker ikke alt klappet og klart når det gjelder EBUs posisjon og holdning til dette. Richard Bunn leder arbeidet med sportsrettigheter i unionen, men på grunn av tidsforskjellen til Australia, får ikke digitoday tak i herr Bunn for en verifisering av opplysningene til NRK.

Men i EBUs hovedkvarter i Sveits vil de på ingen måte bekrefte at organisasjonen har gitt sine medlemmer noe klarsignal til streaming av lyd over nettet. Pressetalsmann David Louis i EBU viser til korrespondanse som ble sendt til medlemslandene både 31. august og 6. september hvor det spesifikt ble understreket at det var forbud mot streaming av live lyd og bilde over web.

Louis har ikke hørt at det har skjedd noen endring i denne policyen og sier at det eneste som kan ha skjedd er - forutsatt at IOC ikke har skiftet standpunkt - at man kan ha blitt enige om å vende det døve øret til når det gjelder formidling av lyd. Eventuelt at Norge har fått spesielle unntak.

Uansett er det opp til IOC å lempe på restriksjonene.

digitoday.no har uten hell prøvd å få svar fra IOCs hovedkvarter i Sveits og har også sendt av gårde en henvendelse til Richard Bunn i EBU.

Les også:


Opprør mot IOC på nettet
NRK slår TV 2 på mobilt OL-nett
Ring for halv pris til OL-land
Videorobot skal ta OL-pirater
Den ene som slapp unna...
Slik er de offisielle nettsidene
IOC tester 'trygg' TV-overføring på nett
6,5 milliarder hits forventes på Olympics.com
Blinde varsler søksmål mot Olympics.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.