BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oppskytning av Telenor-satellitt utsatt

Alle oppskytninger ved hjelp av bæreraketten Delta II er utsatt i en til tre måneder. Dette betyr at Telenors nye satellitt Thor IIa ikke kan ventes i drift før tidligst i midten av mai. Samtidig betyr det utsettelse av Telenors prøvesendinger med digitale TV-signaler.

Frode Eriksen
29. jan. 1997 - 09:30

Telenor Plus skulle etter planen startet testsendinger med digitale TV-signaler i april gjennom det nye selskapet som opprettes sammen med Nethold. Nå blir disse planene utsatt.

- Vi jobber for at våre kunder vil kunne starte sine sendinger av nye TV-kanaler til det nordiske markedet med bare små forsinkelser, sier administrerende direktør i Telenor Satellite Services, Knut Reed til digi:tele, på mobiltelefon fra Praha.

- Vi har en kontrakt med Hughes som inkluderer oppskytning og testing. Nå har vi skriftlig kontakt med bedriften en gang i døgnet om framdriften, sier Reed. - De erfaringene Hughes har gjør at vi antar at det er snakk om forsinkelser på en til tre måneder. - Hughes har også startet arbeid med backup-planer om det skulle vise seg at oppskytningen trekker ut.

Alternativene er den europeiske Ariane 4. I tillegg finnes alternativer i japanske, russiske og kinesiske bæreraketter selv om risikoen for en mislykket oppskytning blir mye større.

Problemene med Delta II toppet seg etter at en bærerakett eksploderte fredag 17. januar under oppskytning av en satellitt som skulle settes inn i det militære navigasjonssystemet GPS. Oppsytningen skjedde for militære myndigheter, noe som har ført til at det er lagt fullstendig lokk på arbeidet til en nylig nedsatt granskningskommisjon. En konsekvens er at alle oppskytninger med Delta II er stanset.

- Alle kunder blir orientert fortløpende, sier Knut Reed. - Vi har alternative planer om det blir store forsinkelser.

På direkte spørsmål fra digi:tele om Telenor kan vente et år før satellitten kommer i bane, svarer Reed at det kan de ikke.

- Dette er en bransje med en viss risiko. Vi opplever nå det mange, blant annet Iridium opplever med utsettelse av sin oppskytning med en bærerakett av typen Delta II, sier Reed.

- Litt av problemet er at en ikke har funnet feilen som forårsaket eksplosjonen, sier informasjonssjef i Norsk Romsenter, Per Torbo, til digi:tele. - Det gjorde man etter at bæreraketten Ariane 5 eksploderte, slik at prosjektet kunne fortsette. Torbo sier at Delta II har hatt en god oppskytningsstatistikk på 0,94 der 1,0 er best. Denne tilsvarer hovedkonkurrenten, Ariane 4, sin startstikk. Ariane 4 drives av Arianespatiale, der blant annet Norge er medeier gjennom medlemsskapet i European Space Agency (ESA).

Kapasiteten for satellittoppskytninger er i stor grad sprengt med stort sett fulle ordrebøker hos de to største på markedet, som er MacDonell Douglas med sin Delta II og Arianespatiale med sin Ariane 4.

- Det er dermed ikke sagt at en satellitt uten videre kan skytes opp med en annen bærerakett, sier Torbo, men legger til at tilbud og etterspørsel også gjelder i dette markedet. - Om en operatør har en veldig viktig satellitt som skal opp, så skal det vanligvis kunne la seg gjøre å komme inn på en tidlig oppskytning om en er villig til å betale for det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.