BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opptil 40 tusen ganger raskere databrikker

Britiske forskere har funnet opp en ny metode for å lage databrikker som kan være opptil 40.000 ganger raskere enn brikkene som brukes i dag. Og de tunge batteriene for bærbare datamaskiner og mobiltelefoner kan være en saga blott.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. feb. 2000 - 10:37

Forskere ved Universitetet i Cambridge sier til BBC News at de har utviklet en ny generasjon magnetiske mikrobrikker som kan være et varsel om at raskere og mer effektive datamaskiner og andre elektroniske enheter ikke er langt unna. Ifølge forskerne, doktor Russel Cowburn og professor Mark Welland, vil brikkene lagre data som små magnetiske felter og at brikken som nå blir testet er opptil 40.000 ganger mer effektiv enn elektroniske brikker som brukes i dag.

Cowburn sier til BBC News at brikkene de to forskerne har utviklet sannsynligvis vil revolusjonere produksjonen av mikrobrikker. I en avhandling publisert i tidsskriftet Science beskriver han fordelene den nye brikken har i forhold til eksisterende teknologi.

" Det er to store forskjeller mellom våre brikker og andre. Den første er størrelsen: det fleste eksisterende brikker har plass til opptil 6,6 millioner transistorer per kvadratcentimeter. Men vi har demonstrert en enhet som kan romme 5500 millioner transistorer på et tilsvarende areal. Vi antar at dette om noen år kan økes til 250.000 millioner transistorer. "

"Den andre store fordelen er energiforbruket. Elektroniske brikker bruker opp energi under bruken, noe en magnet ikke gjør. Dette betyr at datamaskiver utviklet ved å bruke magnetiske mikrobrikker vil trenge mye mindre effekt for å fungere. Dagene hvor man må bære rundt på tunge batterier for bærbare datamaskiner og mobiltelefoner er talte!"

Professor Welland legger til at det fortsatt vil gå flere år før den nye teknologien vil kunne brukes kommersielt. Men han sier til BBC News at en komplett ny form for datamaskiner vil kunne lages med denne metoden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra