BEDRIFTSTEKNOLOGI

Optisk prosessor gir Israel 20 års forsprang

Israelske Lenslet har utviklet en optisk digital signalprosessor som er 1000 ganger raskere enn konkurrentene.

30. okt. 2003 - 15:21

Et ungt israelsk selskap, Lenslet, har framstilt og demonstrert verdens første optiske digitale signalprosessor (ODSP). EnLight256 ble vist på fagmessen Milcom i Boston i midten av oktober.

Hastigheten er oppgitt til 8 teraoperasjoner per sekund. Det er 1000 ganger raskere enn noen kjent digital signalprosessor i dag. Skulle man fulgt Moores lov for ytelsesutvikling, ville det tatt 20 år å oppnå denne ytelsesgevinsten.

Prosessoren er først og fremst utviklet med tanke på militære anvendelser og sikkerhet, men har også åpenbar nytteverdi innen sivilt samband og multimedia.

– Denne utviklingen vil revolusjonære krigføringens natur med en virkning tilsvarende den første stridsvognen eller det første kampflyet, heter det i en uttalelse fra pensjonert generalmajor Isaac Ben-Israel, tidligere sjef for direktoratet for forskning og utvikling i det israelske forsvarsdepartementet.

Lenslet lister en rekke apparater som vil få drastisk økt følsomhet og ytelse som følge av den nye signalprosessoren: sambandsutstyr, radar, signalovervåkning, videokompresjon, sikkerhetskontroll av bagasje, trusselanalyse med inndata fra mange sensorer samtidig og så videre. Utenom videokompresjon – ytelsen tilsier samtidig kompresjon av mange HDTV-kanaler samtidig – kan prosessoren brukes i basestasjoner for 3G mobil.

Grensesnittet til EnLight256 følger standarden for dagens signalprosessorer, slik at det byr på minimale utfordringer å integrere den i eksisterende konsepter. Utviklingen har tatt tre år. Den aktuelle alphautgaven av EnLight256 er forholdsvis stor, men man regner med å få neste utgave ned i vanlig PDA-størrelse.

Lenslet forsikrer at prisen vil være svært konkurransedyktig i forhold til ytelsen. I tillegg til avtaler med det israelske forsvarsdepartementet, forhandler selskapet med selskaper og myndigheter i USA, Europa og Japan.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.