BEDRIFTSTEKNOLOGI

Overbud i spansk tele-strid

I kampen om spanske Retevision, et selskap som distribuerer TV-signaler og som innehar en lisens til et nytt spansk telenett, har et konsortium ledet av italienske Stet lagt inn et bud 2,5 ganger minimumsprisen de 60 prosent av aksjene som den spanske staten byr ut.

Frode Eriksen
12. juni 1997 - 12:23

Stet har slått seg sammen med flere spanske bedrifter innenfor finans til et bud på 115 milliarder pesetas (5,6 mrd. kr), for majoriteten i Retevision. Budet kom etter at gruppen Opera, som inkluderer France Telecom, amerikanske Sprint og Banco Central Hispano, hadde budt 84 milliarder pesetas (4,1 mrd. kr) for samme aksjepost.

Den spanske staten hadde satt en minimumspris før budrunden på 45,6 milliarder pesetas (2,2 mrd. kr).

Med disse budene på bordet valgte en gruppe ledet av tyske Mannesmann å trekke seg, uten å komme med ytterligere kommentarer, annet enn at det tyske selskapet ikke hadde mistet interessen for det spanske markedet.

Det blir nå opp til en komité, bestående av representanter fra Retevision og den spanske regjeringen å bestemme hvem av de to interesserte konsortiene som skal få tilslaget. Komitéen har to måneder på seg til å komme med sin vurdering, der 40 prosent vekst skal legges på budet og resten baseres på konsortienes investeringsplaner.

Om Stet får tilslaget, blir selskapet en særdeles attraktiv partner for Unisource, etter at Telefonica valgte å samarbeide med Concert internasjonalt. Stet trenger også en internasjonal partner for å realisere sine internasjonale ambisjoner, og for å forsvare innenlandsmarkedet etter at det liberaliseres ved kommende årsskifte.

AT&T og Unicource er i dag svake nettopp i Italia og Spania, samt Storbritannia og Frankrike. Om Stet-konsortiet vinner budet om Retevisjon vil markedene i Sør-Europa igjen være tilgjengelige, om selskapet inngår et samarbeid med Unisource og AT&T.

Mot Stet taler at selskapet ikke er vant til å drive i et marked med konkurranse, slik at om selskapet vinner kan det faktisk bli Telefonicas fordel. Ifølge Total Telecom ender Stet som oftest opp med å by maksimalt, siden de ikke vil bli foretrukket for andre kriterier.

Uansett er det sannsynlig at uansett hvem som vinner, så vil andre partnere tas med i konsortiene, siden kjøperen Retevision-aksjene, må kjøpe ytterligere 10 prosent i tillegg til de 60 prosentene som ligger i budet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.