OVERKLOKKING

Overklokket Intel-prosessor til over 9 gigahertz

Den gamle rekorden holdt i nesten ti år.

Fra forsøket på å overklokke en Intel Core i9-13900K-prosessor til mer enn 9 GHz. Til høyre i bildet er hovedkortet og prosessoren dekket av heliumdamp. Temperaturmåleren  nederst  i midten viser fortsatt høyere temperatur enn den som ble brukt da rekorden ble satt.
Fra forsøket på å overklokke en Intel Core i9-13900K-prosessor til mer enn 9 GHz. Til høyre i bildet er hovedkortet og prosessoren dekket av heliumdamp. Temperaturmåleren nederst i midten viser fortsatt høyere temperatur enn den som ble brukt da rekorden ble satt. Foto: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. des. 2022 - 17:00

Et Asus-sponset team med overklokkere har med støtte fra Intel greid å sette en ny verdensrekord i overklokking ved å kjøre en Intel Core i9-13900K-prosessor med en klokkehastighet på 9,00882 gigahertz. Dette skriver blant annet Intel i en pressemelding

Prosjektet pågikk i flere måneder, og allerede i oktober satte det en ny verdensrekord, ved å klokke den samme typen prosessor til 8,81285 gigahertz. På papiret er normal klokkehastighet for denne prosessoren er 3 gigahertz, men i Turbo Boost-modus kan de raskeste kjernene i perioder kjøres med en klokkehastighet på opptil 5,8 gigahertz.

Med overklokking er målet å overskride disse hastighetene. 

Gammel rekord

Beviset på den nye overklokkingsrekorden. <i>Skjermbilde:  Intel</i>
Beviset på den nye overklokkingsrekorden. Skjermbilde:  Intel

Man må så langt tilbake i tid som til 19. november 2012 for å finne den forrige verdensrekorden i overklokking. Dette ble gjort med en AMD FX-8350-prosessor, som da ble klokket til 8,79433 gigahertz.

Slike klokkehastigheter avhenger av svært lav temperatur. Før hastigheten ble skrudd opp, ble prosessoren kjølt ned med flytende helium til -250 grader Celsius. 

Det er langt fra alle prosessorer som fungerer feilfritt under slike temperaturer – heller ikke alle Core i9-13900K-prosessorer, viste det seg under testingen. Rekordbrikken skal derimot ikke ha begynt å feile før ved rundt -260 grader Celsius, skriver Pieter Plaisier, også kjent som SkatterBencher, én av dem som bidro under rekordforsøket. 

Rekorden ble satt på et hovedkort levert av Asus. 

Charles Webb har tilbrakt hele sin yrkeskarriere hos IBM. Amerikaneren har sitt navn på mer enn 50 patenter og har vunnet en rekke innovasjonspriser internt i IBM, der han i 2003 ble utropt til Fellow.
Les også

– Erklært død for 30 år siden, men fortsetter å vise styrke

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.