FORBRUKERTEKNOLOGI

Overvåk strømforbruket i huset fra PC-en

Slik lages en løsning som viser hvor mye strøm du til enhver tid bruker i hjemmet.

Utgangspunktet for prosjektet - en vanlig strømmåler i et sikringsskap.
Utgangspunktet for prosjektet - en vanlig strømmåler i et sikringsskap.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. sep. 2008 - 15:54

Fra tid til annen tipset leserne oss om hobbyprosjekter de selv har utført og dokumentert. Ikke alt er like interessant eller egnet for et bredere publikum, men strømmålingsprosjektet til Harald Nesland tror vi også andre kan være interessert i å lese om.

De fleste sikringsskap har i dag en strømmåler som er utstyrt med en impulslampe som blinker med ulik rytme, alt ettersom hvor mye strøm som brukes der og da. Ofte tilsvarer tusen eller titusen pulseringer 1 kWh, men dette er normalt oppgitt på den enkelte strømmåleren.

Det har lenge eksistert trådløse sendere som er knyttet til strømmåleren. Nettleverandøren kan benytte disse til å avlese måleren, slik at kunden slipper å gjøre dette selv.

Men også som strømkunde kan det være interessant å se hvor mye strøm som brukes på ulike tidspunkter på døgnet.

Løsningen til Nesland tilbyr akkurat dette.

Lyssensor montert foran strømmåler ved hjelp av tape. Foto: Harald Nesland
Lyssensor montert foran strømmåler ved hjelp av tape. Foto: Harald Nesland

Det Nesland har gjort, er å teipe fast en lyssensor over impulslampen på strømmåleren. Lyssensoren er deretter koblet til et grensesnitt som gjør om de analoge signalene fra lyssensoren til digitale signaler som gjøres tilgjengelige over et USB-grensesnitt.

PhidgetInterfaceKit 8/8/8
PhidgetInterfaceKit 8/8/8

Dette grensesnittet er koblet til en Linux-basert lommedatamaskin av typen Nokia 770, som via en WLAN-forbindelse rapporterer videre til en lokal server. På serveren regnes forbruket ut i sanntid og gjør dataene tilgjengelige for andre programmer, for eksempel MRTG som lager kurver over forbruket.

Strømforbruk-data presentert av MRTG.
Strømforbruk-data presentert av MRTG.

Selve sammenkoblingen av utstyret framstår som forholdsvis enkelt, men ifølge Nesland er det noen utfordringer knyttet til det å benytte Nokia 770 som USB-vert. Dette støttes i utgangspunktet ikke av maskinen, men ved oppdatering av operativsystemet, kan man fra et kommandolinjeverktøy installere oppdateringen med valget "--enable-usb-host-mode".

Mer om dette finnes på denne siden.

En annen utfordring er det at Nokia 770 alene ikke har kapasitet til å drive det øvrige utstyret. Man trenger derfor en ekstern strømkilde til USB. På denne siden beskriver Nesland hvordan han har modifisert en USB-hub slik at dette problemet løses.

Selve lyssensoren og A/D-grensesnittet Nesland har benyttet, er produsert av Phidgets. Han benyttet et elektronikksett, Phidget Starter Kit #1, som ifølge prislisten til Phidgets koster 275 canadiske dollar, omtrent 1450 kroner. Men kjøper man lyssensoren og D/A-grensesnittet som følger med i startpakken separat, reduseres prisen til 91 canadiske dollar, omtrent 475 kroner. I tillegg kommer selvfølgelig Nokia 770-en og USB-huben.

Nesland har også laget programvaren til Nokia 770-en som sørger for at dataene mottas fra USB-enheten og sendes via WLAN, samt et PHP-basert serverprogram. Begge deler er tilgjengelige nederst på denne siden.

På den samme siden kan du se hvordan de ulike komponentene er koblet sammen, i tillegg til enkelte vurderingen som er blitt gjort underveis og eksempler på hvordan dataene kan presenteres.

Nokia 770 kom på markedet allerede i 2005. Senere har den blitt erstattet av N800 og N810, men ifølge Nesland skal det også finnes oppskrifter på nettet for å lage tilsvarende løsninger basert på disse enhetene.

Før man starter med et slikt prosjekt på egenhånd, kan det være lurt å høre med en fagmann hvorvidt en slik installasjon medfører fare for redusert forsikringsutbetaling eller lignende, dersom det skulle oppstå brann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.