JUSS OG SAMFUNN

Overvåkning skal stoppe OL-pirater på nett

IOC har igjen satt igang sin spion-robot som skal sørge for at ingen ødelegger pengestrømmen ved å legge ut videoklipp fra OL på Internett. Under Sydney-OL fanget roboten en rekke syndere.

11. feb. 2002 - 11:39
Kari TraaLasse KjusIOC

Datops


Pericles kjører på 50 kraftige datamaskiner, og bruker lingvistisk og leksikalsk analyse for å finne ord og fraser for finanstjenester, politikere eller markedsførere, opplyste grunnlegger Louis Gay til digi.no i forbindelse med OL i Sydney.

Overvåkningen utføres av Copyright Control Services, et samarbeidsprosjekt mellom flere britiske selskaper som jobber med rettighetsstyring.

Ifølge Wired News har IOC bygd opp en database med hundretusenvis av nettsteder som er mulige rettighetsbrytere, og en representant for IOC sier sport er nesten like populært som porno. De ser ikke for seg at overvåkerne kan slappe av på en god stund enda.

I tillegg til å ta video, skal overvåkerne stoppe uautorisert logo-bruk. Men ett nettsted har iallefall fått lov å legge ut video, noe som viser at IOC ikke er fullstendig paraniode når det gjelder utviklingen på bredbånd og Internett, noe som ellers er blitt hevdet fra mange hold.

Som en test har OL-fedrene latt sveitsiske Television Suisse Romande fått tillatelse til å direktesende OL-arrangementer over nettet, for å sjekke om det lar seg gjøre å begrense adgangen til sendingene basert på tilskuernes IP-adresser. IOC håper dermed å kunne fortsette å dele opp verden i territorier, som hver må betale i dyre dommer for retten til å sende OL.

En annen grunn er at video på Internett er både dyrt og lite lønnsomt. En representant for IOC sier til Wired at fortjeneste-modellene for nettvideo rett og slett ikke finnes, eller at de iallefall ikke har sett noe til dem der i gården.

Han tilføyer at de regner med situasjonen vil være helt annerledes når OL i Beijing går av stabelen i 2008. Etter bare én uke med Sydney-OL hadde roboten tatt 30 syndere på fersken, og etter den tid har langt flere fått besøk av IOCs overvåkningsteknologi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.