BEDRIFTSTEKNOLOGI

Øyfolk kan bli først med UMTS

200 mobilbrukere på øya Man midt i irskesjøen kan bli verdens første kommersielle brukere av tredje generasjons mobiltelefoni. British Telecoms datterselskap Manx Telecom jobber hardt for å lansere i løpet av mai.

Frode Eriksen
25. apr. 2001 - 10:35
Manx TelecomMark Briers
ReutersDoCoMoutsatt sin kommersielle UMTS-start

- Vi har alltid hatt ambisjon om å bli først, men ikke på bekostning av et nett som forteller at tredje generasjon mobilsystem hangler. Nå ser det ut til at vi klarer målsetningen.

Foruten Briers er det ti ansatte i Manx Telecom som jobber nær døgnet rundt med å klargjøre alle systemer til landeringen i mai.

Selskapet er eid av British Telecom, et selskap som ironisk nok er gjeldstynget nettopp på grunn av kostnader knyttet til tredje generasjons mobiltelefoni. Allerede i 1999 bestemte imidlertid BT seg for at Man skulle være selskapets testmarked. Til overmål gav de lokale myndighetene ut lisensen helt gratis og i så god tid at planleggingen kunne starte samme år.

Ved starten vil det være 10 basestasjoner i drift som geografisk dekker 70 prosent av øyas 75.000 innbyggere. Japanske NEC sørger for 200 mobiltelefoner som også blir levert tidsnok. Det vil gå minst ett år før telefonene er tilgjengelige i større volum.

For BT vil testfeltet på Man gi selskapet verdifull informasjon om brukermønster og dekning som selskapet vil ta med seg til sine langt større markeder.

Manx Telecom har valgt israelske Xacct Technologies som sin hovedleverandør av infrastruktur og nettplattform.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra