KARRIERE

Øyvind (28) hentes til Facebook

- Ganske uvirkelig, sier den norske utvikleren til digi.no.

Fikk drømmejobben: bergenseren Øyvind Sean Kinsey begynner i Facebook neste uke.
Fikk drømmejobben: bergenseren Øyvind Sean Kinsey begynner i Facebook neste uke. Bilde: Brik teknologier
29. sep. 2011 - 12:47

Neste uke setter han seg på flyet til California. 28-åringen Øyvind Sean Kinsey har landet drømmejobben – som utvikler for Facebook.

- Det er jo enormt. Og føles fremdeles ganske uvirkelig. Dette blir et stort skritt fra å ha jobbet for et lite selskap i Norge.

Han kunne velge og vrake i jobbtilbud fra lukrative virksomheter i Silicon Valley, både Twitter, LinkedIn, eBay, PayPal og Disqus var interesserte.

Foruten fagbrev i IKT fra forsvaret og noen få studiepoeng har han knapt formell utdannelse.

Øyvind er i hovedsak selvlært og har ti års fartstid som systemutvikler. De siste seks har gått med som gründer i bergensbedriften Brik teknologier, som lager web- og mobilløsninger.

- Erfaringene fra arbeidslivet stemte ikke med pensum på universitetet, sier han. - I stedet har jeg selv studert de fagene som har vært interessante på egenhånd. Jeg har hentet inn kunnskapen jeg trengte, etter hvert som behovet meldte seg, sier bergenseren til digi.no.

For Øyvind ble det kommende eventyret utløst av en kombinert ferietur i San Francisco, og deltakelse på en Javascript-konferanse i Austin, Texas i juni.

- Jeg har en del bekjente i Silicon Valley. Når jeg først var der bestemte jeg meg for å ta turen innom Facebook. Det som egentlig skulle være ferie ble i stedet jobbintervjuer og sightseeing hos alle de store.

Står bak populært JavaScript-bibliotek

Egentlig begynte historien lenge før turen. Øyvind har skapt open source-prosjektet easyXDM, et JavaScript-bibliotek som nå brukes av både Twitter, LinkedIn og Disqus.

- Det er også grunnen til at Facebook tok kontakt. Dessuten har jeg vært taktisk og har informert de rette menneskene om open source-prosjektet på bloggen min og i sosiale medier. Slik har rammeverket mitt blitt presentert på mange konferanser.

easyXDM skal løse behovet for å kommunisere på tvers av domener internt på en nettside, uten å fire på sikkerheten.

Funksjonen postMessage, som nylig ble introdusert i HTML5, løser samme utfordring, men fungerer bare med de nyeste nettleserne. Wikipedia lister opp Øyvinds bibliotek som et bredere alternativ: easyXDM gir et samordet grensesnitt (API) for både postMessage, så vel som en rekke triks som muliggjør kryssdomenemeldinger (Cross Domain Messaing, XDM) også i eldre nettlesere.

- Dette er funksjonalitet som Facebook og Twitter er avhengige av i forbindelse med kommentarfunksjoner, liker-knapper og lignende. Min løsning var det første prosjektet som ga utviklere et enhetlig API å bygge videre på, sier han.

Ifølge Øyvind er Twitter den største aktøren som har tatt biblioteket i bruk. LinkedIn skal ha basert hele API-et sitt på det samme.

- Det ligger gratis ute, jeg har ikke kontroll på hvor mange som bruker det. Akkurat som jQuery har blitt standarden for å jobbe med animasjoner i JavaScript, har biblioteket mitt blitt de facto-standarden i sin nisje.

Bergenseren sier han ikke har noen preferanser for hvilke plattformer, programmeringsspråk eller verktøy han bruker.

- Jeg liker å jobbe med alt mulig. Et verktøy er bare et verktøy, de brukes der de trengs. I dag jobber jeg mye med en fin kombo av Linux på serversiden, .Net for serverprogramvare og JavaScript til alt annet. Det går mye i rike brukergrensesnitt og klienter.

Headhuntet av Facebook

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Ifølge Øyvind tok Facebook først kontakt ved en uformell henvendelse via profilen hans på LinkedIn.

- Senere fant jeg ut at de var på målrettet oppdrag for å ansatte meg.

Han beskriver fagmiljøet i Silicon Valley som lite og intimt, men sterkt. En plass der alle kjenner alle. Folk nordmannen møtte på intervju ett sted gikk igjen på nye runder hos andre selskaper. Den sosiale faktoren hos Twitter falt særlig i smak, der han blant annet ble invitert med på barrunder etter kontortid. - Veldig moro.

- Hvorfor valgte du Facebook, og ikke en av de andre selskapene?

- Det var et vanskelig valg der mange faktorer spilte inn, som beliggenhet, sosialt miljø og kompensasjon. Til syvende og sist valgte jeg dem fordi det var hos Facebook jeg følte meg mest hjemme. De har et produkt jeg kan forstå, og en enorm plattform der man kan bygge alt mulig rart.

Dessuten er Facebook fortsatt et ungt selskap, og vil komme med mye innovative løsninger i tiden fremover, mener han.

Lønna skal være god, og ligger ifølge Øyvind betraktelig over det utviklere er vant med her hjemme. Hos Facebook får han også ta del i selskapet verdistigning.

- Jeg får en kombinasjon av en aksjepost som blir utdelt over fire år, en grunnlønn og en bonusordning. Er ikke misfornøyd med noen av de tre.

Øyvind har hørt at det jobber én annen nordmann som utvikler i Facebook, men sier han ikke har hørt noe særlig om ham. Facebook har rundt to tusen ansatte, hvorav halvparten jobber med drift og utvikling, resten med administrasjon, salg og markedsfunksjoner.

- De som jobber med teknologien er i underkant av tusen mennesker. Av de igjen er det bare halvparten som driver programvareutvikling. Det er relativt få som leverer tjenester til enormt mange rundt om i verden. Å få være en av dem... Veldig få nordmenn har blitt headhuntet hit, så det ser jeg på som veldig ærefullt.

Øyvind er ikke akkurat beskjeden. I et annet intervju denne uken, med lokalavisen Bergensavisen, slår han ganske enkelt fast at han er i toppsjiktet i verden på sitt område.

Vil gjøre Facebook mindre ustabilt

Facebook har til nå ikke brukt easyXDM-biblioteket. Det kan endre seg fremover.

- Facebook har brukt en tilsvarende løsning, som har fått en del kritikk. Mange utviklere har vist misnøye med plattformen for tredjepart intergrasjon. Det merkes ofte ved at kommentarsystemet ikke alltid fungerer som det skal og er litt ustabilt. Det kommer av at de som har utviklet dette ikke har hatt full kontroll.

- Din løsninger er altså bedre?

- Det er det jeg nå skal inn å fikse opp i. Min konkrete arbeidsoppgave blir å rydde opp i JavaScript SDK-en deres.

- På hvilken måte endrer jobben i Facebook arbeidet dit med open source-prosjektet?

- Facebook har en policy i forhold til open source at de gjerne bruker det, og gjerne bidrar tilbake til miljøet. De har blant annet sin egen port av MySQL. Policy er gjerne at selskapet ikke står som avsender, men utviklere kan få «go» for å utgi ting på egenhånd.

Han forsikrer at han vil fortsette å oppdatere easyXDM på egenhånd, i den grad det er nødvendig. - På mange måter har prosjektet allerede oppnådd potensialitet sitt. Det er ikke så mye mer utvikling som trengs.

Lett å dra

Øyvind har ikke slått seg til ro med familie eller kjæreste, og har dermed ingen problemer med å pakke sakene sine og flytte til USA.

- Det er nok en av tingene som gjør dette mulig. Veldig passende at jeg fikk dette tilbudet nå, mener 28-åringen.

Han har blitt fast ansatt i Facebook, men har også permisjon fra jobben i Bergen i ett år. Daglig leder i Brik, Bertin Holme Flatebø, sier i en kommentar at de kommer til å savne en kapasitet som Øyvind, men at han virkelig unner kollegaen å ha fått prestisjeoppdraget.

- Dette bekrefter også at vi besitter innovative løsninger av høy teknisk kvalitet, mener Flatebø.

Øyvind ser absolutt for seg en lengre karriere i Silicon Valley. Han har allerede et greit kontaktnett i området, og tror ikke et eventuelt jobbebytte vil by på problemer, også til andre teknologiselskaper der.

- Jeg har tydeligvis noe som er interessant i markedet. Om ett år kan det kanskje være at jeg har bestemt meg for å bli, at det er plassen for meg, avslutter han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.