JUSS OG SAMFUNN

Papirløst brev

E-post har et fantastisk potensial, og fungerer som et stimulerende middel i visse tilfeller. Samtidig blir alle som har e-postadresse overlesset med unødvendige henvendelser.

Therese Werenskiold
12. mars 1999 - 08:40

E-post har et fantastisk potensial. Du kan for eksempel kontakte folk du ellers ikke ville kontaktet. Det er nesten som et stimulerende middel som slipper hemningene. Det er en lavere terskel for å ta kontakt fordi det går fort. Det er enkelt, tilgjengelig og personlig. Skriftlig og mindre påtrengende enn en telefonsamtale.

Mottakeren kan selv velge når han vil lese meldingen. Fint sjekketriks for den som ønsker det. Lett å oppmuntre. Det trengs bare noen få ord. Ikke så alvorlig som et brev i postkassen, med frimerke og all ting. Du trenger ikke å kjenne den du skriver til. Du trenger ikke å se den du skriver til.

En venn av meg sa en gang at det er blitt en slags regel at man etter en uformell date kan "mailes", og når e-postkorrespondansen har oversteget tre henvendelser, kan man kline.

Sånn er det bare.

Vet ikke om dette er allment akseptert, men det var i hvert fall det jeg lærte da jeg ble introdusert for e-postens verden.

Medaljens bakside er selvfølgelig at man mottar en mengde søppel og unødvendige henvendelser. Mange er sinte fordi det stjeler tid, men tar seg likevel bryet med å svare.

Det brukes generelt mye tid på e-post. Lese og sende. Jeg vil tippe et gjennomsnitt på en time om dagen. Se på deg selv. Hvor ofte sjekker du e-posten din? Hvert femte minutt? Hysterisk?

Nei, jeg synes ikke det.

Selv sjekker jeg e-posten når jeg føler for en adspredelse i det jeg holder på med. En mikro-pause. Og så blir jeg glad når jeg ser navnet på venner i avsenderboksen blant 50 jobbrelaterte henvendelser.

På den annen side; folk sender e-post om de rareste ting til de rareste steder... Redaksjonen i digi.no mottar daglig henvendelser fra folk som lurer på noe. Som for eksempel: "De siste årene har Donaldbladende blitt tykkere og tykkere, men permene har ikke vokst tilsvarende. Jeg kjøpte forleden en perm for å sette inn siste halvår 1998, men det viste seg umulig. Jeg ønsker å vite om det er planer om å lage disse permene bredere, og om de allerede finnes, hvor finnes de?"

Eller: "Hei jeg er en jente på 11 år har et stort tallent og lurer på hvordan man blir sanger og hvor dan jeg skal klare og oppnå drømmene mine jeg synger solo på skolen i micrifon og alle synes at det er kjempe fint så jeg pleier og synge i hver musikk time så jeg har litt peiling ..... kan du si meg hva jeg skal gjøre?"

En gang jeg skrev en artikkel om et irriterende data-leketøy ved navn Furby, fikk jeg henvendelser fra barn som lurte på om jeg kunne foreslå hva slags leker de burde kjøpe. Da jeg svarte på alle henvendelsene av ren høflighet, fikk jeg en interessant tilbakemelding fra et av de ivrigste barna. "Lurer du på hvorfor du får så mange mail av meg? Jeg har ikke så mange mail-venner, og deg får jeg garantert svar fra." Tja. Hva skal man si?

Kanskje det er et behov for kontakt som kommer til uttrykk her. Eller et uttømmelig opplysningsbehov? Da jeg var liten var det festlig å ringe Opplysningen 180 og spørre om oppskriften på brun saus, eller hvor mange fisk det er plass til i en folkevogn. Kanskje dette er den naturlige utviklingen av denne leken, i vår digitale hverdag?

Apropos Opplysningen 180. Kanskje det kunne være noe for Telenor? E-postopplysningen 180 - En elektronisk tjeneste til bare 8 kroner per minutt?

Selv ville jeg hatt god nytte av en slik tjeneste. Det er ikke alltid e-postadresser er logiske, og det hender jeg mister dem eller glemmer hvor venner jobber.

Kanskje jeg har lyst til å kontakte gamle kjente via e-post. Hva gjør jeg da? Kanskje jeg ringer Opplysningen 180, får telefonnummeret, og lar være å ringe fordi jeg ikke er sikker på om vedkommende husker meg. Det kunne jo være den gamle reguleringstannlegen min jeg ønsket å snakke med...

En liten pekefinger til slutt; husk at når du skal skrive et navn i mottaker-feltet, og begynner med en bokstav, foreslår mange e-postprogrammer det første navnet som finnes i adresseboken på denne bokstaven. Sjekk to ganger før du trykker på send. Det kan være dumt å sende til feil person. Det kan få uante konsekvenser.

God helg!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra