BEDRIFTSTEKNOLOGI

Påstand om samfunnstjeneste i Norges første DoS-sak

To ungdommer som bombet ISP-en Ringnett med datapakker, kan slippe unna med samfunnstjeneste. De risikerte opprinnelig nesten en halv millioner kroner i bot.

17. des. 2001 - 13:22
RingNett ASØkokrim


Ole Klanderud


Retten ble fortalt at det kun finnes én dom på dette området i hele verden. Den stammer fra Kanada, sannsynligvis fra saken mot Mafiaboy, som fikk åtte måneder for sine massive DoS-angrep i februar 2000.

Klanderud mener Ringnett ikke fikk dokumentert noe grunnlag for å kreve erstatning.

Det er ikke ført tilsvarende saker for norsk rett tidligere, så saken følges med en viss spenning, både i det juridiske miljø og i IT-bransjen. DoS-angrep gjør livet surt for en rekke aktører som blir utsatt for det, enten det er ISP-er, IRC-operatører, nyhetstjenester, nettauksjoner eller andre. Aktive DoS-ere forsvarer seg gjerne med at angrepene er et våpen som brukes til å hevne det man oppfatter som urettmessig behandling fra en part.

Uansett blir det fra fornærmedes side helst sett på som grovt skadeverk, og om en eventuell tiltale går i den retning, har handlingen ifølge straffelovens §292 strafferamme på bøter eller fengsel i opp til seks år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.