JUSS OG SAMFUNN

Paven åpner for nettet

Biblioteket i Vatikanet skal digitalisere alle dokumenter i arkivet. I samarbeid med IBM skal over 150.000 verdifulle dokumenter og halvannen million bøker digitaliseres.

Hilde Nyman
30. apr. 1998 - 18:05

Det som for mange er kjent som et av de mest konservative statene i verden, Vatikanet, tar i bruk ny teknologi for å gjøre unike og gamle dokumenter tilgjengelige for allmennheten. I dag blir 150.000 gamle og verdifulle dokumenter, 1.5 millioner bøker, 19.000 gjenstander og en stor myntsamling oppbevart i sikre bunkere. Manuskriptene oppbevares i et rom på størrelse med en fotballbane og har tre meter tykke vegger. Blant dokumentene finnes det eldste bevarte bibelmanuskript og noen av de eldste overlevende kopier av arbeider av Dante, Aristoteles og Homer, ifølge Electronic Telegraph.

Mesteparten av dokumentene er vanskelig å legge på en vanlig skanner, da materialet ofte er ujevnt, ikke tåler lys og mange er i ukurante størrelser. En ny type skannere er utviklet av IBM. En enkelt side av et dokument tar opp til sju minutter å skanne i 16 millioner farger. Det ferdige bildet vil da være på 14 megabyte.

Biblioteket planlegger å ta seg betalt for arkivtjenestene som skal bli tilgjengelig på nett. IBM har utviklet et vannmerke-system som skal beskytte bildene på Internett mot nedlasting av bildene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra