JUSS OG SAMFUNN

Personvernombud skal sensurere nettinnhold

Kommuner har fått kjeft for å lekke sensistive personopplysninger på nett. Et eget ombud kan bli løsningen.

2. mai 2008 - 10:50

Informasjonssikkerheten i norske kommuner er ikke god nok. Blant annet har det vært mulig å finne sensitive personopplysninger om ansatte i kommunene via søk på Internett.

Kommuner har røpet taushetsbelagte opplysninger gjennom postjournalene og fødselsnummer har vært tilgjengelig i prospekter.

Nylig oppdaget en sykepleier i Østfold til sin forskrekkelse at kommunen hun hadde jobbet for hadde lagt attføringssaken hennes ut på kommunens nettsider - usladdet. Blant annet stod det at kvinnen hadde gått til psykolog.

Forholdet ble oppdaget da kvinnens mann og datter moret seg med å surfe på nettet, og googlet familiemedlemmene. Plutselig satt de og leste høyt fra kommunens attføringsutvalg.

Svært sensitive opplysninger, som at kvinnen hadde gått til psykolog, og som hun ikke engang hadde nevnt for sine barn, var altså fritt fram lesing på nettet.

Nå har flere av landets kommuner og fylkeskommuner tatt konsekvensene av at de forvalter sensitive personvernopplysninger, skriver Datatilsynets personvernrapport 2008.

Et eget personvernombud kan bli redningen. Ifølge personvernrapporten skal flere kommmuner og fylkeskommuner allerede utnevnt en person som skal ha denne rollen.

En del av jobben blir å passe på at personopplysningene behandles korrekt, og å sørge for at kommunen ikke gjør publiseringsglipper på nett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.