JUSS OG SAMFUNN

Playstation 2 kan være en sikkerhetsrisiko

Den nye Playstation-konsollen har så gode spesifikasjoner at den kan dra på seg eksportrestriksjoner. Spillkonsollen er så heftig at den muligens havner i kategorien 'superdatamaskin', og slike stormaskiner kan blant annet brukes til å knekke krypteringsalgoritmer, og er derfor underlagt restriksjoner.

Per Christian Stokke
8. mars 2000 - 12:03
SonyPlaystation 2VG





The Emotion Engine
digi.no6,2 Gigaflopsfloating point operations per second

G4Pentium III 800 MHz
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess



Apple G4 klassifisert som "farlig våpen"


Det er organisasjonen Wassenaar som koordinerer de internasjonale avtalene om eksportkontroll for varer som kan brukes som våpen.

Gjennom informasjonsutveksling og overvåkning setter de ned politisk bindende avtaler for medlemslandene, og Japan er et av dem.

Medlemslandene kan da selv bestemme om et produkt skal underlegges restriksjoner, men hverken Wassenaars hovedkvarter i Nederland eller Handels- og Næringsdepartementet hadde noen formening om den nye Playstation-konsollen kunne komme inn under gjeldende regler:

- Det vil komme an på om den faller innenfor definisjonen av hva en 'digital datamaskin' er, sier spesialrådgiver i Utenriksdepartementet Harald Schiøtz til digi.no.

Det er likevel klart at om PS2 kan defineres som datamaskin så kan den komme innenfor Wassenaar-avtalens retningslinjer om hva slags utstyr som krever restriksjoner.

Avtalen, som ble oppdatert 3 desember 1999, krever at alt datautstyr med "sammensatt teoretisk ytelse" (CTP) høyere enn 6.500 Mtops - millioner teoretiske operasjoner per sekund - skal vurderes for lisensrestriksjoner.

En Apple Mac G4 med sine én Gigaflops ligger på 3,200 Mtops. Litt ukvalifisert gjetning tilsier da at PS2 med sine 6,2 Gigaflops godt kan ligge i grenseland for det som aksepteres.

Det er flyttallsenheten (FPU) i prosessoren som er ekstremt rask, altså den delen som omhandler grafikken. Det anslås imidlertid at resten av prosessoren er for treg til noenslags kryptografi-knekking.

Eksperter digi.no har snakket med mener spillkonsollen faller utenfor definisjonen av datamaskin, da det hverken finnes kompilatorer eller utviklingsverktøy for boksen..

En Japansk versjon av Playstation 2 med adapter skal etter planen komme til Norge i midten av mars, via direkteimport. Egmont, som har den offisielle distribusjonen av Playstation i Norge håper å selge den norske versjonen i oktober.SmartShopper påberoper seg eksklusivitet
PlayStation 2 liker ikke alle gamle spill

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra