JUSS OG SAMFUNN

Polet får selge nettvin

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vinner frem med distriktsargumentene i alkoholkampen mot helseministeren fra KrF. Polet kan ta nettbestillinger på Internett, men ikke uten å informere hvor farlig alkoholen er. Og postfunksjonærer blir dørvakter ved utlevering av promillen.

Herman Berg
18. feb. 2000 - 09:54

Regjeringen ved Sosial- og helsedepartementet er i ferd med å sende ut et forslag på høring om å endre reglene for fjernsalg fra Vinmonopolet, noe byråkratene kaller forsendingssalg. I forslaget anbefaler regjeringen at Vinmonopolet skal kunne presentere vareutvalget og ta i mot bestillinger over Internett.

Statssekretær Steinulf Tungesvik, som bistår Magnhild Meltveit Kleppa fra Senterpartiet (Sp), sier i en pressemelding at "Ved å åpne for bestilling via Internett og utlevering via Posten, blir det lik tilgang til Vinmonopolets produkter i by og bygd over hele landet".

Dagfinn Høybråten.
Dagfinn Høybråten.

Dermed er det Senterparti-fraksjonen i regjeringen som går seirende ut av kampen mot et Kristelig Folkeparti (KrF) som tradisjonelt mobiliserer sterk motstand mot alkohol. Men i denne saken ser helseminister Dagfinn Høybråten ut til å måtte tåle en politisk bakrus på vegne av sine kollegaer.

Likevel stilles det krav til polet; informasjonen må være nøktern og saklig, og Vinmonopolet må også overholde reklameforbudet via Internett som de må i tradisjonelle medier. I informasjonsbiten ser det dessuten ut som KrF har fått inn et lite stikk.

- Når Vinmonopolet tar i bruk et moderne salgssted som Internett, er det et vilkår at de holder publikum oppdatert på risikofaktorene ved overdrevent alkoholforbruk, sier Tungesvik i pressemeldingen. Med distriktene i mente styres nettbrukerne utenom polutsalgene og det legges opp til at Posten skal ta seg av utleveringen.

"Posten får ansvaret for alderskontroll og kontroll med at mottakeren ikke er åpenbart beruset ved utleveringen". Det står ikke noe i pressemeldingen om hva Posten gjør hvis de blir invadert at en horde berusede tenåringer som plutselig har oppdaget at Posten er et fristed.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra