JUSS OG SAMFUNN

Politianmeldt av Datatilsynet

Datatilsynet har besluttet å politianmelde den som har lagt ut deler av Arnold Juklerøds pasientjournal på Internett. Mesteparten av journalen ligger åpent tilgjengelig, med alle detaljer fra Gaustad Sykehus´ vurdering av Juklerød.

1. mars 2002 - 14:12


Georg Apenes

Datatilsynet har også vurdert det dithen at anmeldelsen trengs ut fra et generelt behov for en rettslig belysning av de mer prinsipielle spørsmål bruk av elektronisk massespredning av taushetsbelagte, følsomme personopplysninger, representerer.

- Vi håper saken vil kunne avdekke eventuelle behov for presiserende lovendringer - eventuelt for å åpne for adgang for andre enn direkte fornærmede til å politianmelde lovbrudd ut fra en alminnelig interesse av å verne om sentrale samfunnsverdier som diskresjon og lovbestemt taushetsplikt, sier Apenes.

Dersom de pårørende ønsker advokathjelp, vil Datatilsynet forsøke å utvirke dette etter reglene for rettshjelp, skriver tilsynet på sitt nettsted.

Juklerød ble innlagt på Gaustad Sykehus i november 1971, og i journalen kan en blant annet lese flere detaljer om ham ut over diagnosen "religiøs kverulant", som førte til at Juklerød-saken ble en gjenganger i både mediene og den norske diskusjoner om psykiatri.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.