DATAANGREP

Politidirektoratet vil ikke utelukke dataangrep som årsak til nedetid på politiet.no

Politiets nettsted var ustabilt og nede i tre og en halv time torsdag kveld. Om det var dataangrep er en av mulighetene som undersøkes.

Politiets nettsted, politiet.no, var nede i en lengre periode torsdag.
Politiets nettsted, politiet.no, var nede i en lengre periode torsdag. Skjermbilde: NTB
28. juli 2023 - 06:37

– Siden omkring klokka 16.20 i dag har politiet erfart ustabilitet på våre nettsider. Det ble umiddelbart startet arbeid med feilsøking og stabiliserende tiltak, sa fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB torsdag kveld.

Omkring klokka 19.45 fikk Politidirektoratet melding om at politiet.no var stabilt oppe igjen. De opplyser at nettsiden fortsatt overvåkes tett, samt at det jobbes fortsatt med å finne årsaken til nedetiden.

Kan ikke konkludere

– Vi kan per nå ikke konkludere om hva nedetiden skyldes, men dataangrep er en av mulighetene som undersøkes, sier Schjelderup.

Politiets operative systemer ble ikke berørt av hendelsen. Politiets telefonnumre, 02800 og 112, fungerte som normalt under nedetiden. Politiet løste også sine oppdrag og kommuniserte med hverandre som normalt.

Nedetid også hos PST

PSTs nettside opplevde også en lengre nedetid torsdag, problemet oppsto i samme periode som hos politiet.

– PSTs interne nettverk og datasystemer er ikke rammet. Problemene ligger hos en ekstern leverandør og det har påvirket vår hjemmeside, pst.no. All drift hos PST forløper i kveld som normalt, opplyste seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB ved 20-tiden torsdag.

Dataangrep mot Schibsted-aviser

Flere Schibsted-aviser opplevde torsdag ettermiddag og kveld dataproblemer som følge av et dataangrep. Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende var rammet. Også finn.no, som eies av Schibsted, opplevde problemer.

– Dette er et DDoS-angrep, som er et ganske tradisjonelt dataangrep. Vi pleier å få det under kontroll ganske raskt, men denne gangen har det tatt lengre tid enn vanlig. Det kan være grunnet ferieavvikling, sier Sven Thaulow, som er data- og teknologidirektør i Schibsted, til Aftenposten.

Et DDoS-angrep (Distributed Denial of Service) –et tjenestenektangrep – går ut på at nettsidene blir overbelastet av trafikk og dermed stenger vanlige brukere ute fra siden.

Microsoft overgikk forventningene og økte overskuddet med 20 prosent i første kvartal.
Les også

Microsoft økte overskuddet med 20 prosent

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.