BEDRIFTSTEKNOLOGI

Posisjonerings-testene lyver, mener Telenor

De første testene av vår mobil-posisjonering er urettferdig, hevder Telenor. Men sjansene for å finne en venn på gaten er likevel små. Her er hvorfor:

20. apr. 2001 - 12:09

I går lanserte Telenor sin posisjoneringstjeneste sammen med Pocket IT og deres hvor.no. Posisjonering er spådd å bli et enormt marked, men nå viser det seg at nøyaktigheten kanskje ikke er god nok. Les om tjenesten: Nå kan du spørre om hvor du er

Tidlige tester gir enkelte skivebom. Aftenposten skriver i dag at hvor.no bommet med opp til halvannen kilometer og flere ganger oppgav presisjonen til å være opptil 800 meter feil. Dette er mye i bygatene i Oslo, særlig hvis du ikke er kjent på kartet du får opp.

Men disse målingene er ikke representative, forteller Telenor.
- Vi har gjennomført et stort målearbeid og i 75 prosent av forsøkene innenfor Ringveien i Oslo er presisjonen på 300 meter, forteller Espen Tuman-Johnsen, assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil til digitoday.no.

At systemet ikke er mer nøyaktig skyldes at det måler responstid fra mobiltelefonen til basestasjonen, men ikke retning.

For å være på den sikre siden, oppgir hvor.no for høy feilmargin, forteller Tuman-Johnsen. Men du ikke har noen mulighet til å vite når presisjonen vil være høy eller lav.

En alvorlig feilkilde vil dukke opp hvis det er stor mobiltrafikk på den nærmeste basestasjonen. Da kobles du opp mot en basestasjon som ligger lengre unna, og posisjon vil selv i Oslo raskt bomme med én til to kilometer.

Det er ingen tekniske muligheter til å forbedre presisjonen. Netcom skal ikke lansere sitt system før til sommeren, men heller ikke de blir bedre.

- Presisjonen blir 100-1.000 meter, avhenging av hvor tett basestasjonene står, forteller Bjørnar Storeheier, informasjonskonsulent i Netcom.

Neste generasjon UMTS-mobiltelefoner vil gi noe bedre treffsikkerhet, men det er bare satellitt-systemet GPS som kan tilby presisjon på 5-10 meter.

Den lave presisjonen vil trolig begrense hva slags tjenester som vil dukke opp. For en ting er å bli lokalisert på et kart og bli ledet til et stasjonært mål, for eksempel en minibank. Verre blir det når en mobil bruker skal finne en annen - da blir feilmarginen dobbel.

Mange har spådd at systemer som lar venner få vite om hverandre og finne hverandre i byer er en spennende mulighet, men med 600 meters feilmargin blir ikke dette så enkelt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.