JUSS OG SAMFUNN

- Propaganda-journalist utgav seg for å være lege

Innherred Sykehus vurderer å anmelde journalist Henrik Steen i faksavisen Propaganda til politiet. Steen skal ifølge sykehus-ledelsen ha utgitt seg som "Dr. Calmeyer" for å avsløre hvem som er faren til statsråd Marit Arnstads nyfødte barn. Steen selv hevder det er en bekjent av ham som har opptrådt under falsk identitet.

Therese Werenskiold
7. sep. 1999 - 03:41

Ole Henrik Nissen-Lie, som er redaktør i faksavisen Propaganda, sier til magasinet Kampanje at denne saken var totalt ukjent for ham. Direktør ved Innherred Sykehus i Levanger, Valborg Sund, opplyser i et brev til Nissen-Lie at journalist Henrik Steen har opptrådt ulovlig ved å utgi seg for å være lege. Sykehuset-direktørens kritikk mot Propaganda er beinhard.

Nissen-Lie påstår overfor Kampanje at han ikke har mottatt dette brevet.

Kampanje har også vært i kontakt med informasjonsleder Hilde Pettersen ved Innherred Sykehus. Hun er tidligere journalist og er sjokkert over det som har skjedd.

- Vi ser svært alvorlig på denne saken og vi vurderer å anmelde Henrik Steen til politiet for å ha prøvd å hente ut pasientopplysninger under falsk identitet. Det finnes ingen unnskyldning for å bruke slike metoder. For sykehuset er dette helt uakseptabelt, sier Pettersen, som overfor Kampanje ikke nøler med å kalle dette for uetiske arbeidsmetoder.

I "Vær varsom-plakaten", pressens etiske retningslinjer, står det klart og tydelig: Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.

Selv sier Steen til Kampanje: - Jeg kan bekrefte at en bekjent av meg har utgitt seg som Dr. Calmeyer. Denne personen har opptrådt på egen hånd. Vedkommende har tatt seg et par friheter.

Han legger til at han visste om denne kilden, men ikke at den hadde seilt under falsk flagg. - Det er all grunn til å kritisere framgangsmåten, innrømmer Steen, som likefullt har gjengitt informasjon som "Dr. Calmeyer" - hvem han nå er - har innhentet for Propaganda.

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk er mildt sagt forundret over at Henrik Steen angivelig skal ha opptrådt under falsk identitet for å finne ut hvem som er faren til statsråd Marit Arnstads nyfødte barn.

- Det at man har dårlig tid betyr ikke at man skal stille mindre krav til etterrettlighet og kildekritikk, sier Bodahl-Johansen som utdyper dette nærmere i et eget intervju med digi.no (se peker nedenfor: "- Kamp om tid fører til dårligere kildekritikk").

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra