JUSS OG SAMFUNN

Prøv deg på Ivar Aasen-passordet

- Vi har hatt nok med å sortere alle innspillene vi har fått, sier Ottar Grepstad ved Ivar Aasen-tunet som i dag har planer om å legge ut filene på Internett. Dermed kan du forsøke å knekke passordet.

6. juni 2002 - 13:40
Ottar GrepstadIvar Aasen-tunet

Den vil bli lagt ut her:

Ellen Horn


Tidligere denne uken gikk Grepstad ut på NRK radio og etterlyste kompetente folk som kunne være i stand til å knekke et passord som har gått i graven.

I lengre tid har senteret forsøkt selv og hentet inn hjelp slik at de kan få aksess til en katalogisering av en stor samling Ivar Aasen-dokumentasjon som de har tatt over.


Men da personen som jobbet med samlingen døde, etterlot han seg intet passord i dokumentasjonen han hadde skrevet ned.

Les saken her:



- Vi er dypt takknemlige overfor alle som har henvendt seg til oss. Vi har hatt nok med å sortere ut alle henvendelsene og svare på dem, sier han og virker nesten forundret over at så mange har engasjert seg. Saken har også fått internasjonal oppmerksomhet og er blitt lagt ut på nerdetjenesten Slashdot.org og New Scientist.

- Vi skal legge ut filene på nettet, men er nødt til å finne en som vi kan definere som en original. Vi er forberedt på mye trafikk, men har bredbåndsforbindelse som burde holde, sier Grepstad som egentlig burde konsentrere seg om "Dei Nynorske Festspela 2002" som starter om 14 dager.

- Men pyttsann, jeg er veldig glad for engasjementet, sier Grepstad og oppfordrer de som vil til å prøve seg på passordet. I tillegg til kunnskap om Ivar Aasen, kan det være greit å vite at det var Ivar Aasen-ekspert Reidar Djupedal som har samlet flere tusen tidsskrifter og bøker som ble overdratt til Ivar Aasen-tunet. Til sammen utgjør disse 11.000 poster i databasen. Mannen som tok med seg passordet i graven, var en slektning av Djupedal. Databasen er dBase IV.

Grepstad frykter ikke at passord-knekkerne vil kunne kompromittere innholdet i Ivar Aasen-databasen.

- Det er ikke noe fare for sikkerheten, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.