FORBRUKERTEKNOLOGI

Prøv en nettleser du kanskje ikke har hørt om

Utvalget av nettlesere er mye større enn de fire som dominerer i nyhetene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. juni 2008 - 15:22

Internet Explorer, Firefox, Opera og Safari. Det er de fire mest brukte nettleserne. Ikke overraskende er det også disse fire som får mest oppmerksomhet blant annet i pressen.

Men det finnes en mengde andre nettlesere på markedet. Felles for de fleste er at de bygger på den samme layoutmotoren som benyttes av én (eller kanskje til og med to) av nevnte produktene. Men det finnes også unntak fra denne regelen.

Hensikten med å ta i bruk layoutmotoren til en annen nettleser, er primært å kunne tilby mer eller annen funksjonalitet i brukergrensesnittet enn det som tilbys av originalen, samtidig som man sier seg fornøyd med hvordan den underliggende motoren viser webdokumentene.

Det at Microsoft i praksis stoppet videreutviklingen av Internet Explorer, åpnet etter hvert et marked for nettlesere basert på IEs layoutmotor, Trident. Dette ble ikke minst aktuelt da brukerne oppdaget hva som kom av ny funksjonalitet i blant annet Opera og etter hvert også Firefox. Slikt som faner og filter for popup-vinduer ble tidlig etterspurt funksjonalitet.

Blant de første Trident-baserte nettleserne som kunne tilbyr dette, var Avant Browser og Maxthon (tidligere MyIE2). Dette er nok stadig de mest kjente, og begge tilbyr betydelig mer funksjonalitet enn IE7.

Begge har blant annet støtte for Mouse Gestures.

Det er også en rekke nettlesere som er basert på Gecko, Mozillas layoutmotor.

Camino er en Mac-tilpasset nettleser som opprinnelig ble laget for å demonstrere at Gecko kunne bygges inn i en applikasjon basert på programmeringsgrensesnittet Cocoa. Den er dermed godt integrert i brukergrensesnittet til Mac OS X og har blant annet støtte for AppleScripts.

Camino
Camino

SeaMonkey er en nettleser som i praksis er fortsettelsen av tidligere Mozilla Application Suite. Den består av en nettleserdel, men også en klient for e-post og nyhetsgrupper, samt et verktøy for å redigere websider.

Flock er en nettleser som er basert på Firefox. Den er spesielt rettet mot brukere av sosiale nettverkstjenester og annet web 2.0-innhold. Blant annet viser den når brukerens venner har oppdatert sine profiler på tjenester som Facebook, Twitter og Youtube. I tillegg inkluderer den et eget verktøy for posting av blogginnlegg.

Både Seamonkey og Flock finnes til både Windows, Linux og Mac OS X.

K-Meleon er et Gecko-basert alternativ til Firefox for Windows. Mens Firefox' brukergrensesnitt er basert på Mozillas XUL-lag, er K-Meleon laget med utgangspunkt i Windows API. Dette gjør at nettleseren ikke støtter de fleste av Firefox-utvidelsene. I stedet finnes det en egen type plugins på K-Meleon, kplugins. Brukergrensesnittet skal dessuten være svært fleksibelt med tanke på brukertilpasninger.

Epiphany er standardnettleseren i det grafiske desktop-systemet Gnome, som benyttes av blant annet mange Linux-brukere, men finnes også til flere andre Unix-lignende systemer. Nettleseren har blant annet utmerket seg med et enkelt brukergrensesnitt og et avansert system for bokmerker, ikke ulikt det som nettopp har blitt innført med Firefox 3.

Epiphany kan også benytte layoutmotoren som benyttes av Apples Safari, åpen kildekode-baserte WebKit.

WebKit benyttes også av OmniWeb, en annen nettleser som er basert på Cocoa API i Mac OS X. Den har blant annet spesiell støtte for store tekstfelter i skjemaer og støtter nettsted-spesifikke innstillinger.

Laytoutmotoren KHTML er egentlig det opprinnelige opphavet til WebKit. Den utvikles stadig av KDE. Den benyttes primært av Konqueror, som er standardnettleseren i KDE, som blant annet benyttes sammen med Linux og flere andre Unix-lignende systemer.

KDEs Konqueror
KDEs Konqueror

Nettleserdelen av Konqueror er temmelig ordinær, men programmet kan også brukes for filbehandling lokalt på PC-en. I tillegg kan Konqueror vise en rekke ulike dokument- og filformater.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Laytoutmotoren i Opera, Presto, benyttes bare i Opera-kontrollerte produkter.

En oversikt over enda flere nettlesere finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra