KARRIERE

Prøv ikke å slette webtøvet du har lagt ut

Arbeidsgiveren må svi hvis jobbsøknaden vrakes på grunn av tøv du har lagt ut på web, mener EFN.

22. sep. 2006 - 10:09

EFN – Elektronisk Forpost Norge – har sett seg lei på alle anbefalingene i dagspressen den siste tiden om hvordan du kan slette tøv du la ut på web i årene før du skjønte at også potensielle arbeidsgivere kan google.

Artiklene har bidratt til en forestilling om at arbeidsgivere konsekvent søker opp gamle leserinnlegg, festbilder, kontaktannonser og liknende, og bruker det mot arbeidssøkeren hvis de oppfatter det negativt.

EFN tar ikke stilling til påstanden om at denne formen for usakelig opptreden blant ellers seriøse bedrifter skal være utbredt.

Derimot slår organisasjonen fast at «tekst, meninger etc. som den enkelte selv har valgt å legge ut offentlig eller avtalt publisering av med redaktør, journalist etc. tilhører den offentlige sfære og at det er en feig form for historieforfalskning å prøve å få dem slettet.»

EFN mener dette fører til selvsensur og at det truer ytringsfriheten.

– Resultatet kan bli at ytringsfriheten ender opp med å bli reelt ikke-eksisterende, selv om den ikke har blitt innskrenket ved noen formell lovendring, uttaler EFN. – Derfor må i stedet ansvaret plasseres der det hører hjemme: nemlig hos de jobbintervjuere og ansettere som har ansvaret for usaklige avgjørelser og rutiner for vraking av jobbkandidater.

Derfor foreslår EFN følgende tiltak:

«At arbeidsgivere pålegges å dokumentere skriftlig når søk på web eller Internett har spilt en rolle i ansettelsesprosessen. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for kandidaten (i medhold av Personopplysningsloven).»

Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for jobbintervjuerens overordnede og for arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, mener EFN, slik at det skal være mulig å lage bråk dersom ansettelsesprosessen har vært preget av usakligheter.

– En jobbsøker har ikke rett til å bli ansatt et bestemt sted, men bør kunne forvente rettferdig, profesjonell og seriøs vurdering, uten innblanding i politiske meninger, ytringer, privatliv og så videre, skriver EFN, og legger til: – Retningslinjer for bruk av søk på web og Internett i ansettelsesprosesser bør utformes slik at de støtter og bekrefter denne forventningen, samtidig som de eliminerer eller reduserer usaklig vraking av gode og kreative medarbeidere.

EFN mener arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner bør gå sammen om å utforme slike retningslinjer.

I sin uttalelse sier EFN ingenting om hvordan et eventuelt påbud om dokumentasjon av googling i ansettelsesprosesser skal håndheves.

Fritt etter Arnulf Øverland, kan et motto formuleres slik:

«Du skal ikke slette så inderlig vel

Alt tøv du har lagt ut på web om deg selv»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.