UTVIKLING

Qt er tilbake!

Gjenoppstår som eget selskap.

Finske Digia velger nå etablere et eget datterselskap kalt The Qt Company, for bedre å ta vare på merkevaren.
Finske Digia velger nå etablere et eget datterselskap kalt The Qt Company, for bedre å ta vare på merkevaren. Bilde: Harald Brombach
23. sep. 2014 - 14:54

Qt er et rammeverk for kryssplattform utvikling med en stolt norsk historie, opprinnelig utviklet av Trolltech-grúnderne Eirik Chambe-Eng og Haavard Nord tidlig på 1990-tallet.

Fra juni 2008 da Nokia kjøpte opp Trolltech for 850 millioner kroner ble selskapet hetende Qt Software. Tanken var å gjøre teknologien sentral i mobilselskapets fremtid, men fire år senere snudde de og vendte seg i stedet mot Microsoft.

Både virksomheten og rettighetene ble deretter avhendet til finske Digia for en ukjent, men trolig mye lavere sum. Det er fortsatt et stort og stadig voksende utviklermiljø rundt Qt.

I dag varsler Digia at de har opprettet "The Qt Company" som et nytt heleid datterselskap.

Kjerneutviklerne til Qt holder fortsatt til i lokalene i Nydalen i Oslo, der også det europeiske salgskontoret er plassert. De i alt 60 medarbeiderne i Norge er nå formelt ansatt i The Qt Company.

Katherine Barrios i The Qt Company. Pingvinen i bakgrunnen er ingen tilfeldighet. Linux er viktig for selskapet, men det er i økende grad også andre plattformer. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Katherine Barrios i The Qt Company. Pingvinen i bakgrunnen er ingen tilfeldighet. Linux er viktig for selskapet, men det er i økende grad også andre plattformer. Bilde: Harald Brombach

– Årsaken ligger i det kjente navnet Qt har rundt omkring i verden. Spesielt i Nord-Amerika. Det handler om å ytterligere posisjonere seg. Qt-merkevaren er velkjent og fortjener å ha sitt eget selskapsnavn, forteller Digias markedsdirektør Katherine Barrios til digi.no.

Qt har de siste årene posisjonert seg mot utviklere på mobile plattformer som Apples iOS, Googles Android og Microsoft Windows Phone. Samtidig er det fortsatt på skrivebordet de har sin største utbredelse.

– Vår egen undersøkelse fra i fjor viste at 80 prosent av kjernebrukerne våre fortsatt er på desktop, men 32 prosent har rettet seg mot flere skjermstørrelser (mobil inkludert). Linux er også veldig viktig for oss, det samme gjelder integrerte (embedded) systemer.

Qt versjon 5.4 foreligger nå i en tidlig alfa-utgave. Ifølge Barrios vil en åpen beta-utgave bli utgitt om en ukes tid eller så. Senere i år vil 5.4 foreligge i endelig versjon.

En etterlengtet nyhet her blir lanseringen av Digias (eller Qts) egen webmotor. I likhet med Opera Software har de valgt å forlate Webkit til fordel for Googles Chromium/Blink-prosjekt.

Som tidligere skal The Qt Company utgi rammeverket under en todelt lisensordning. En fri lisens (GNU LGPLv3) og en kommersiell utgave.

Qt oppgir at de nå brukes av 800.000 utviklere verden over, og at veksten har vært formidabel siden de innførte støtte for Android og iOS ved juletider i fjor med utgivelsen av Qt 5.2. Denne ble lastet ned over en halv million ganger på seks uker, eller en million ganger på fire måneder.

Ytterligere en million lastet ned etterfølgeren Qt 5.3, da målt én måned etter lansering i juli. Dermed ser interessen ut til å være sterkt økende.

I disse dager har de etablert et nytt nettsted på www.qt.io. Dette blir det offsielle nettstedet for informasjon og nedlasting av programvaren.

Rimeligere lisens

Det finskeide teknologiselskapet har også lansert en ny rimeligere lisensordning myntet på mindre selskaper og hobbyutviklere.

Pakken som er kalt "Indie Mobile" koster 20 euro og gir full kommersiell lisens og alle rettigheter, inkludert utrullingsmuligheter i Apple App Store, Google Play og Windows Marketplace. Det oppgis at denne lisensen tilbys utviklere og selskaper som har under 100.000 euro i årlig omsetning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.