BEDRIFTSTEKNOLOGI

Qwest styrker grepet om Europa

Den amerikanske teleoperatøren Qwest befester seg som en aktør å regne med på det transatlantiske telemarkedet etter at selskapet torsdag offentliggjode etablering av et joint venture sammen med den nederlandske operatøren KNP.

Frode Eriksen
20. nov. 1998 - 09:15

Venturet får under navnet KPNQwest og målet for selskapet er å ta ut stordriftsfordeler av de to selskapenes felles infrastruktur, spesielt i Europa. For Qwest er identisk med selskapet som i vår kjøpte EUnet for 1,2 milliarder kroner i aksjer og kontanter. EUnet er Qwests hovedbidrag til venturet, mens det tidligere nederlandske telemonopolet skal bidra med sitt europeiske telenett.

KNP er fra før deltaker i venturet Unisource, som er en europeisk teleallianse der også Swisscom og svenske Telia inngår. Det er ennå ikke offentliggjort om Unisource-partnerne skal delta i venturet med Qwest. Qwest har tidligere vært nevnt som en mulig ny samarbeidspartner for Telia i USA.

Venturet skal omsette for vel 400 millioner dollar i 1999 og det planlegges en vekstrate på 40 prosent for selskapet. I en felles pressemelding heter det at de to selskapene vil investere vel 700 millioner dollar i selskapet som skal sette i gang driften allerede i januar.

Qwest er i full gang med å bygge ut sitt nord-amerikanske fibernett som skal stå ferdig i år 2000. Når Qwest og KNP nå slår sine pjalter sammen styrker dette begge selskapenes evne og kapasitet til å levere telekapasitet basert på IP i begge verdensdeler, samt begge veier over Atlanterhavet.

En viktig del av samarbeidet er EUnet, som med sine 84.000 kunder blir første målgruppe for KPNQwest sine IP-tjenester. Selskapet skal i tillegg levere carrier-tjenester til andre operatører.

På en pressekonferanse i Amsterdam kunne KNPs styreleder, Wim Dik, fortelle at alliansen med Qwest gjør det mulig å entre markedet for IP-baserte tjenester raskere enn først planlagt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.