KARRIERE

Råder norske IT-folk til å droppe programmering

Accenture tror på økt konkurranse fra India, og serverer noen dramtatiske råd til IT-folk og studenter.

I går kveld arrangerte konsulentselskapet Accenture i Bergen en samling med «First Tuesday»-deltakere, for å snakke om hvordan karrieremuligheter for norske IT-konsulenter vil utvikle seg framover.

First Tuesday er et nettverk for alle som jobber med nyskapning, og har medlemmer som investorer, gründere, konsulenter og advokater.

I går kveld hadde 200 deltakere meldt seg på til offshore-debatten, forteller Hallvard Natvik som leder Bergen-kontoret til Accenture.

Konsulentselskapet har selv lenge brukt egne ressurser i lavkostland som India og Baltikum. Dette er en trend som vi bare må forvente mer av, sier Natvik til digi.no.

    Les også:

Accenture har etablert et stort miljø i Bergen hvor de betjener markedet med både lokale ressurser og med ressurser fra India og Riga.

Ut fra egen erfaring har Accenture mange tanker rundt hvordan man kan bygge opp en global leveransekjede, og hvordan dette vil påvirker karrieremuligheter og utfordringer for konsulenter i Norge.

– Vi tror at mange små og lokale bedrifter som jobber med programmeringsbistand mot sine kunder, om noen få år vil bli skviset i konkurransen fra lavkostland, sier han til digi.no.

Riktignok er det i dag en voldsom rift etter programmere innen .Net og Java, men dette er oppgaver som vil være lett å sette bort, mener Natvik.

Norske bedrifter vil i tillegg møte konkurranse direkte fra indiske selskaper i Norge. Blant annet har den store indiske og internasjonale IT-giganten Tata nå etablert seg i Norge og går direkte på kundene.

Disse kan operere med en helt annen pris enn hva norske programmerer krever.

Natvik mener disse tre trendene snart vil bli en realitet:

  1. IT-tjenestene fra lavkostland vil bli mer profesjonelle og tilpasset lokale forhold.
  2. Bedriftene vil gå over fra egenutviklede kjernesystemer til standardiserte IT-pakker og ERP-systemer som lett kan driftes og utvikles fra lavkostland, og som gir mindre behov for lokal hjelp.
  3. SOA (tjenesteorientert arkitektur) gir nye arbeidsmetoder og teknologiplattformer som lettere kan designes og forvaltes fra lavkostland.

Alt dette vil igjen kreve nye måter å tenke og utvikle seg på for norske IT-konsulenter. Det vil fortsatt være like stort behov, men Natvik mener de må utvikle seg mot design, forretningsprosesser, ledelse av utviklingsprosjekter, leverandørstyring og rådgivning.

– Snart holder det ikke bare å være god på Java-koding. Tata med 78 000 ansatte i 52 land, kan tilby dyktige Java-utviklere som opererer med helt andre priser, framholder Natvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.