JUSS OG SAMFUNN

Radio-appell for fortsatt liv på Internett

Amerikanske radiostasjoner på Internett kjemper en desperat kamp for å unngå å betale for webcasting av musikk.

18. juli 2002 - 14:42




Associated Press



TONO
GRAMO

GRAMO

Recording Industry Association of America
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

National Association of BroadcastersClear Channel Communications,


Sæmund Fiskvik i IFPI Norge sier at både IFPI og GRAMO har vært tilbakeholdende når det gjelder webcasting, det vil si streaming av musikk utelukkende på Internett. Han mener saken i USA utelukkende dreier seg om kompenasasjon ved webcasting, ikke simulcasting der man kringkaster radiostasjoner samtidig på radio og Internett.


- Vi har vært veldig tilbakeholdende og har is i magen når det gjelder webcasting. Vi vil ikke sette noen presedens, sier han til digi.no.

Når det gjelder simulcasting, er Fiskvik mer bestemt på å få til et opplegg for betaling.
NRK driver med simulcasting av sine analoge og digitale radioer via Internett. Og TONO tar allerede 500 kroner per måned for simulcasting, som forøvrig er det samme som komponistorganisasjonen tar for webcasting.


- Når det gjelder simulcasting skal vi sette oss ned med aktørene for å få til en modell i løpet av høsten, sier Fiskvik

I USA betaler de tradisjonelle radiostasjonene allerede i dag for republiseringen av innhold over nettet. I forrige måned kom meldingen fra U.S. Copyright Office at de samme tariffene skal gjelde for webcasting som for simulcasting. Opprinnelig var det meningen at webcastingen skulle koste radionettstedene 0,14 cent per lytter som streamet én sang fra et nettsted.

Nå skal altså artister og plateselskaper få 0,07 cent per avspilt sang i stedet - hvis da ikke den amerikanske radiobransjen får gjennomslag for sitt syn:

National Association of Broadcasters mener at webradiospilling, det vil si streaming av nettmusikk, fungerer akkurat som tradisjonell radiospilling: det stimulerer til økt platesalg gjennom PR-en man får ved hyppige gjentakelser av de mest populære låtene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra