RESULTATERFINANS

– Regjeringen undervurderer IT-næringen

Sterk kontrast til utenlandske investorer, sier Per Morten Hoff etter salget av Visma.

28. sep. 2010 - 13:00

– Salget av programvareselskapet Visma til 11 milliarder kroner viser hvor høyt utenlandske investorer verdsetter norsk intellektuell kapital. Til sammenligning blir norske politikeres fokus på IT næringen bare for smuler å regne, sier generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

I helgen ble nok en stor, norsk IT-kjempe, programvareselskapet Visma, solgt til utenlandske eiere.

    Les også:

– Salget viser nok en gang at norsk programvare er meget attraktivt og at vi hevder oss i verdenstoppen i en næring som både er global og konkurranseutsatt. Tidligere har blant annet norske selskaper som NetCom, FAST, Tandberg, Trolltech og Get blitt solgt til utenlandske eiere. Verdien av disse transaksjonene føyer seg inn i rekken av de dyreste salgene av norske bedrifter, sier Hoff.

Hoff ser det som svært positivt at verdiskapingspotensialet og kompetansen som ligger i norske IT selskaper vurderes så høyt av profesjonelle utenlandske aktører.

– Da blir det jo ekstra forbløffende å se hvor liten oppmerksomhet norske politikere vier vår næring. IKT er ikke et hovedsatsingsområde for regjeringen og er det heller ikke for Norges Forskningsråd, eller Innovasjon Norge.

Hoff trekker fram en del kjensgjerninger: De sist tilgjengelige tall fra Statistisk sentralbyrå, fra 2008, viser at IKT-næringen omsatte for 240 milliarder kroner. I jord- og skogbruk var omsetningen 16 milliarder kroner, i fangst og fiske 11 milliarder kroner. Som kjent, svarer det til hva Visma ble solgt for.

– Mens investorer og industrielle eiere ser store verdier i norske IKT-bedrifter kan det synes som om norske myndigheter ikke ser det samme. Flere IT-bedrifter som har søkt om garantier gjennom GIEKs eksportgarantisystem, har opplevd å få avslag fordi den statlige myndigheten ikke klarer å forholde seg til immaterielle verdier, sier Hoff.

GIEK og Eksportfinans var to av spydspissene i regjeringens krisepakker.

– Så godt som alle tilskudd har gått til tradisjonell industri og rederinæringen. IKT-bedrifter har fått avslag.

Hoff mener myndighetene må legge til rette slik at offentlige mekanismer for norsk næringsliv også fungerer for kunnskapsnæringene.

– Kontrasten til det fokuset regjeringen har på rederinæringen og tradisjonell industri er enorm. Er det slik i Norge at et skip med norsk flagg er mer verdifullt enn den kompetansen som ligger i norske kunnskapsbedrifter?

Hoff understreker at IKT-næringen ikke ber om subsidier.

– Vi vil ha generelt gode rammevilkår for alt næringsliv, men tiden er nå overmoden for at regjeringen får øynene opp for hvem skaper verdier og arbeidsplasser. IKT-næringen er ikke bare viktig i kraft av sin størrelse, men spesielt viktig fordi den bidrar til å gjøre offentlig sektor mer smidig og privat sektor mer konkurransedyktig. I tillegg er IKT svært viktig for å senke våre CO2 utslipp.

Ifølge Hoff drømmer næringsminister Trond Giske og resten av regjeringen fortsatt om Norge som industrinasjon.

– Vi ber dem våkne, avslutter han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.