BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rimelig redning av data fra ødelagt disk

Med eget «clean room» i Oslo tilbyr ReConsult å redde data til private og bedrifter.

19. mars 2007 - 11:35

Nyetablerte ReConsult i Oslo vil bryte det de oppfatter som «Ibas-monopolet» på dataredning i Norge. Selskapet har britiske Data Recovery Direct på eiersiden med en andel på 25 prosent. Det har gitt ReConsult midler til å bygge opp et eget «clean room» i Oslo. Et slikt rom er påkrevet dersom man er nødt til å åpne en skadet harddisk for å redde dataene på den. Utenom Ibas i Kongsvinger i ReConsult i Oslo, finnes det ikke «clean room» i Norge.

– Dataredning er ofte en veldig dyr tjeneste. Vi vil gjøre det tilgjengelig også for private, sier partner Tor Andre Breivikås til digi.no.

Breivikås sier de tilbyr dataredning til både private og bedrifter, og at de ønsker å konkurrere på pris.

– Vil tilbyr tjenesten til private etter prinsippet «no cure no pay». Hvis disken etter vår vurdering ikke lar seg redde, betaler kunden bare frakt. Greier vi å redde disken uten å åpne den, er prisen til private 3290 kroner, inklusiv mva.

Hvis disken må åpnes, setter ReConsult en maksimal pris: Aldri over 9000 kroner for en privatperson, aldri over 15.000 kroner for en bedrift.

– Vi ønsker å redde data som kunden faktisk har behov for. Vi utfører en analyse i forkant av dataredningen, og gir kunden en skriftlig rapport om hva som kan reddes. Analysen er gratis.

ReConsult har kjørt tjenesten som pilotprosjekt siden i fjor høst, og har erfaring fra mellom 300 og 400 kunder.

– Med private er det ofte bilder man ønsker å få rekonstruert.

Bedriftskunder har levert inn disker med både vann- og brannskade. Breivikås anbefaler at man lar disker med vannskade stå i vann: Luft betyr korrosjon, og vanskeligere redningsarbeid.

Partnerne i ReConsult har erfaring fra IT-sikkerhetsarbeid, og fra dataetterforskning i politiet. En av dem er Thomas Mehlum, kjent fra Secure Group. De har også kompetanse innen redning av data fra ødelagte CD-er og DVD-er, og fra minnebrikker i mobiltelefoner og kameraer.

Rekonstruerte data leveres på CD eller DVD, eventuelt på en ny harddisk dersom det er svært mange GB som gjenopprettes.

Partnerskapet med Data Recovery Direct innebærer mer enn bare tilgang på kapital til å bygge clean room: Det gir ReConsult tilgang til ytterligere kompetanse, og også til utstyr og komponenter som ellers kan være vanskelig å få tak i.

– Et eksempel er tilgang til deler for harddisker: Data Recovery Direct har bygget opp et nettverk slik at de får raskt tilgang til deler til de fleste modellene vi støter på.

En type oppgave som inngår i dataredning, er når kunder har glemt passord de har brukt til å kryptere filer eller hele harddisker.

– Så fremt kjente metoder og utstyr kan knekke et passord, vil vi greie det. Men de mest moderne formene for kryptering kan være svært utfordrende, for ikke å si umulig. Har man mistet kryptonøkkelen til en disk kryptert ved hjelp av sikkerhetsbrikker, er oppgaven så tidkrevende at den ikke lar seg gjennomføre i praksis.

Breivikås advarer også at det er stor forskjell på å rekonstruere data fra en harddisk, og det å rekonstruere hele filer.

– Å finne fram til bestemte data, er ofte langt enklere enn å gjenopprette en hel fil.

Under pilotfasen har ReConsult tegnet avtaler med både bedriftskunder og med partnere.

– Vi har partneravtaler med Datakjeden som er Kompletts service-partner, og med Eplehuset, samt en dem mindre regionale leverandører av IT-utstyr. Når det gjelder bedriftskunder, har vi avtaler med blant annet noen som er blant de topp fem på børsen. Ellers har vi fokus på hele Norge, og kunder fra Tromsø til Stavanger, avslutter Breivikås.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra