BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rød Linux-hatt verdt 40 milliarder

Red Hat, den største distributøren av gratisoperativsystemet Linux, har blitt en børskomet. Fredag steg aksjen ytterligere 25 prosent, noe som verdsetter selskapet til hele 40 milliarder kroner.

Einar Ryvarden
16. aug. 1999 - 10:16

Linux er blitt et brennhett tema, først blant brukerne og nå etter hvert hos amerikanske investorer. Til tross for at operativsystemet er gratis, klarer stadig flere å tjene penger på utfordreren til Windows NT.

Linux kan lastes ned over Internett, men de fleste profesjonelle brukere fortrekker en av de ferdige CD-settene som automatiserer installasjonen og samler mange av ekstraverktøyene. Red Hat er den største av "pakkeselskapene". Fordi det ikke finnes noen utviklerselskap å investere i, har Red Hat blitt det nest beste. Skaperen av Linux, Linus Torvalds, har ikke vært involvert i børsnoteringen og eier ikke aksjer i Red Hat.

Til tross for at selskapet nesten ikke har kodet en linje, verdsettes det nå til utrolige 40 milliarder kroner. Red Hat gikk på børs på onsdag i forrige uke, til en aksjepris på 16 dollar. Etter bare tre dager med omsetning står kursen nå i 85 dollar, skriver nyhetstjenesten Cnet. Fra før eier blant annet Intel deler av Red Hat.

Enkelte amerikanske analytikere påpeker at det er galt å prise Red Hat etter samme regler som man bruker for Microsoft, siden Red Hat ikke eier Linux.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.