MINECRAFT

Russisk tenåring dømt til fem års fengsel for å ha planlagt «Minecraft-terror»

Han og kameratene skulle sprenge kopien de hadde bygget av hovedkvarteret til FSB – tidligere KGB.

Lubyanka T-banestasjon med hovedkvarteret til FSB – tidligere bedre kjent som KGB i – bakgrunnen.
Lubyanka T-banestasjon med hovedkvarteret til FSB – tidligere bedre kjent som KGB i – bakgrunnen. Foto: Odd Andersen/NTB
10. feb. 2022 - 14:30

En russisk tenåring er dømt til fem års fengsel for angivelig å ha planlagt å sprenge en virtuell kopi av FSBs hovedkvarter, bygget i dataspillet «Minecraft».

Tenåringen er dømt etter Russlands terrorlovgivning. Han var siktet for «opptrening til terroristaktivitet», sier menneskerettighetsadvokat Pavel Chikov til Telegram.

Den domfelte ble arrestert sammen med to andre tenåringer i 2020, siktet for å ha spredt flygeblader til støtte for en matematiker med anarkistiske politiske holdninger.

Politiet beslagla telefonene deres og fant en meldingslogg der de tre planla hvordan de skulle sprenge en FSB-bygning de hadde bygget i Minecraft. Ifølge etterforskere hadde tenåringene også lært seg å lage eksplosiver og øvde seg ved å detonere dem i forlatte bygninger. De to andre ble løslatt etter å ha samarbeidet med politiet.

Tenåringen nektet straffskyld og uttalte siste dag i retten at han ville gå i fengsel med god samvittighet, i visshet om at han ikke hadde gjort noe galt.

– For siste gang i denne retten vil jeg si: Jeg er ikke en terrorist, sa han.

PST, FBI og en rekke andre internasjonale aktører tok denne måneden ned et ruternettverk som ble benyttet av en kjent russisk hackergruppe.
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.