KARRIERE

Særnorsk for sært for Microsoft

En systemfeil hos Microsoft gjør at Øivind Hagen aldri får diplomet sitt med riktig navn.

Det hjelper fint lite med prestisjefylte sertifikater når navnet på kursdeltaker blir feil, sier daglig leder i Melior data, Øivind Hagen.
Det hjelper fint lite med prestisjefylte sertifikater når navnet på kursdeltaker blir feil, sier daglig leder i Melior data, Øivind Hagen.
3. mars 2009 - 08:56

For seks år siden gikk 19 år gamle Øivind Hagen entusiastisk i gang med den omfattende MCSE-sertifiseringen til Microsoft.

MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer) er for praktisk orienterte spesialister som skal planlegge, konfigurere, implementere og drifte nettverk i mellomstore og små bedrifter. Sertifiseringen tar normalt ett år og betales gjerne av arbeidsgiveren.

Til tross for sin unge alder og manglende arbeidserfaring klarte Hagen å lese seg gjennom drøye 4000 sider og bestå alle sju modulene på sju måneder.

Sertifiseringene har kostet Hagen rundt 40.000 kroner i kurs og eksamener.

Som mange andre ønsker han å ramme inn beviset på veggen eller sende dem i kopi til oppdragsgivere for å synliggjøre sin kompetanse.

Men det gjør han ikke. Microsoft greier nemlig ikke å skrive ut kursbevis med det særnorske tegnet Ø. I stedet har han fått flere varianter som «+yvind Hagen», «+ivind Hagen» og «Oivind Hagen». Alle undertegnet av Bill Gates.

– Oivind Hagen er hittil det beste alternativet, men likevel ikke godt nok når jeg tross alt heter Øivind, sier han til digi.no.

Øivind Hagen driver i dag sitt eget IT-selskap, Melior Data. 25-åringen, som i tillegg har hovedfag i informatikk, er i starten av sin karriere. Å sende ut kursbeviset til mulige oppdragsgivere ville være helt naturlig. Men Hagen kvier seg.

– Kursbeviset slik det ser ut nå, ligner mer en billig kopi kjøpt på Kiwi, sier han til digi.no.

Han synes det er underlig at Microsoft krever 70 prosent riktig svar i testene, mens de selv har en feilprosent på 66 i stavelsen av fornavnet hans.

Systemet som skriver ut Microsoft-sertifikater støtter åpenbart ikke det moderne tegnsettet Unicode, som kan håndtere alle tegn i alle skriftspråk.

Da digi.no tok kontakt med Microsoft svarer ansvarlig for kundehenvendelser Stian Breivik at det kan ta tid før en ny løsning er på plass.

– Vårt globale system for sertifiseringer støtter dessverre ikke æ, ø og å. Vi jobber med å løse problemet, men det kan i alle fall ta ett år, sier han til digi.no.

– Mange i Norge har navn som inneholder tegnene æ, ø eller å. Dette er vel et problem dere må kjenne godt til?

– Ja, vi kjenner godt til det, men de fleste ser ikke på dette som et problem.

– Men har du forståelse av at når en kursdeltaker betaler 40.000 kroner vil han gjerne ha et kursbevis med sitt navn stavet på riktig måte.

– Jeg ser poenget, og vi vil jobbe hardt for å få dette på plass, lover Breivik.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Hagen er oppgitt over at han etter seks års kamp og utallige henvendelser til den internasjonale brukerstøtten, ennå ikke har fått kursbevis med riktig navn.

– De nekter å gi meg et sertifikat med navnet mitt stavet riktig. Jeg får servert det ene tekniske problemet etter det andre som «Vi har kjempestore skrivere som går hele tiden», «det kan bli vanskelig å holde av en skriver til et enkelt sertifikat »og «systemet vårt støtter ikke bokstaver utenfor det engelske alfabetet».

Hagen synes det er lite profesjonelt, urettferdig og sleipt at Microsoft tar seg dyrt betalt for sertifikater med diplomer som ikke kan henges opp.

– Microsoft er klar over problemet, men velger å overse det. Jeg sitter igjen med følelsen av at det kun handler om å tjene penger på de som tar sertifikatene. Så lenge de betaler, så er alt greit, sier Hagen til digi.no.

Dette inngår i MCSE-sertifiseringen:

  • Modul 1: Installering, konfigurering og administrasjon av Microsoft Windows XP Professional (MCP eksamen 70-270)
  • Modul 2: Administrasjon og vedlikehold av et Microsoft Windows Server 2003 miljø (MCP eksamen 70-290)
  • Modul 3: Implementering, administrasjon og vedlikehold av et Microsoft Windows Server 2003 Nettverk (MCP eksamen 70-291)
  • Modul 4: Planlegging og vedlikehold av en Microsoft Windows Server 2003 nettverksinfrastruktur (MCP eksamen 70-293)
  • Modul 5: Planlegging, implementering og administrasjon av Microsoft Windows Server 2003 Active Directory (MCP eksamen 70-294)
  • Modul 6: Design av Active Directory for Microsoft Windows Server 2003 (MCP eksamen 70-297)
  • Modul 7: Implementering og administrasjon av Microsoft Exchange Server 2003 (MCP eksamen 70-284)
  • Valgfag: Installering, konfigurering og administrasjon av Microsoft SQL Server 2000 (MCP eksamen 70-228)
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.