JUSS OG SAMFUNN

Saksøker pirater som bruker auksjonstjenester

Microsoft går nå til søksmål for å stanse aktører som selger piratkopiert programvare på nettauksjoner.

31. okt. 2006 - 10:00

Nettauksjonene har blitt populære blant pirater som selger ulovlige kopier av kommersiell programvare. Nå slår verdens største programvareselskap, Microsoft, tilbake og tyr til søksmål for å ta de verste synderne.

På verdensbasis har de nå anmeldt mer enn 50 tilfeller hvor de også planlegger å gå til søksmål. 15 av disse er i USA, resten er i Europa: 10 søksmål i Tyskland og Nederland, 5 i Frankrike og i Storbritannia. I tillegg går programvareselskapet til søksmål i lignende saker i Argentina, Australia, Belgia, Korea og Polen.

- Dette er et verdensomfattende tiltak mot selgere av piratkopiert programvare på nettauksjoner. Vi oppdager mer og mer at nettauksjoner brukes for å distribuere piratkopiert programvare til forbrukere, sier Matt Lundy, en av Microsofts senioradvokater til CNet News.

Han poengterer at de med dette er ute etter de som tjener penger på å selge piratkopier.

- Piratkopiering er et stort verdensomfattende problem. Vårt mål med tiltaket er å gå målrettet mot næringsvirksomhet som distribuerer piratkopiert programvare, sier Lundby.

Mange av søksmålene retter seg mot selgere som har benyttet nettauksjonen eBay eller andre lignende tjenester.

I samarbeid med eBay gjør Microsoft inngrep i 50.000 auksjoner årlig der man anser at det begås brudd på opphavsrettloven. Bare et fåtall av disse ender opp i rettssystemet.

I egne tester utført av Microsoft blant 115 programvareprodukter solgt på eBay, viste det seg at over halvparten var ulisensierte utgaver. Ofte skal programmets lisenssjekk være hacket og i noen tilfeller skal det ha blitt vedlagt ondsinnet programkode.

Søksmålene har ikke nådd til Norge ennå. digi.no tok en rask uformell test av QXL.no og finn.no ved å søke etter diverse programvare. Det eneste vi fant som kunne minne om forsøk på salg av ulisensiert programvare, var noen som forsøkte å selge en brukt versjon av Windows 95.

Selv om det teknisk og teoretisk sett kan anses som et forsøk på å selge ulovlig lisensiert programvare, velger vi å tro at det mer var ment som et huomristisk innslag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.