RESULTATERFINANS

SAP lanserer billig-versjoner

SAP er mest kjent for milliardprosjekter, men kaster seg nå inn i kampen med blant Agresso, PC-Systemer og Visma om de små og mellomstore kundene.

Einar Ryvarden
29. jan. 1999 - 13:19

Etter hvert som de fleste store bedrifter har kjøpt seg ERP-systemer (avanserte økonomi og produksjonsstyring) begynner nå kampen om de små og mellomstore kundene. For kundene betyr dette avanserte løsninger til en billig penge.

SAP er mest kjent for milliardprosjekter og overskridelser i hundremillionerkroners-klassen blant annet i forbindelse med prosjekter hos Hydro og Statoil. Nå lanserer SAP to alternativer til mellomstore og små bedrifter.

I stedet for å selge halvferdige løsninger som skreddersys til store bedrifter, starter SAP i mai salget av ferdig og nesten-ferdig pakker til fast pris og med fast tidsramme. Dette blir trolig startskuddet på den krigen mellom økonomisystem-leverandørene analytikere lenge har ment måtte komme.

Analyseselskapet Gartner Group er blant dem som lenge har sagt at det ligger an til en krig om de mellomstore kundene etter hvert som programvareselskap som Visma og PC-Systemer bygger ut sine løsninger og med kraftige NT-servere kan betjene større kunder.

Fra toppen kommer SAP, Baan, Oracle og Peoplesoft som forenkler sine løsninger og kutter prisene. De eksisterende leverandørene i mellomsjiktet - blant andre Agresso, danske Concorde samt svenske IFS og Intentia - sitter heller ikke stille.

PIM og Instant Sap heter de to alternativene SAP nå er klar med i de nordiske landene for å kapre mellomstore kunder. Begge pakkene kombinerer de komplette versjonene av de fire standard-modulene til SAP:

  • internregnskap
  • eksternregnskap
  • salg og distribusjon
  • materialadministrasjon.

SAP har laget de to pakkene ved å innstille alle mulighetene i R/3-pakken til en gjennomsnittlig bedrift som driver salg eller produksjon av varer. SAP innrømmer at pakken ikke passer så godt for service-bedrifter.

Meningen er å lage mer standardprogramvare for kunder som ikke planlegger å omorganisere bedriften - det er her milliardene renner ut i Statoil og Hydro-prosjektene. Ved at kundene i stedet justerer sine rutiner, kan de få en avansert SAP-løsning til en brøkdel av prisen.

Forskjellen mellom PIM og Instant Sap er graden av tilpassing.

- PIM er 80 prosent ferdig mens Instant Sap blir levert ferdig installert uten individuelle tilpasninger til kunden, forteller Anne-Krisin Mellum, markedssjef i SAP Norge til digi.no.

De to billigversjonene av Sap R/3 leveres til fast pris med en garantert innkjøringstid. Løsningene er beregnet for kunder med mellom 10 og 500 ansatte. Med 25 aktive brukere koster Instant Sap rundt to millioner kroner, inkludert den nødvendige serveren med Windows NT og opplæring av de ansatte.

PIM-versjonen koster 3,5 millioner kroner og da vil SAPs forhandler tilpasse en del av muligheten i programpakken til kundens behov. SAP understreker at kundene får levert de fulle versjonene av R/3-programvaren og kan når som helst begynne med spesialtilpassinger, enten på egenhånd eller gjennom konsulenter.

I første runde skal SAP tilby de samme billigløsningene til alle kunder, men planlegger allerede bransjespesifikke billigversjoner.

Som den første norske kunden har Hydros aluminium-valseverk på Karmøy innført internt og eksternt regnskapssystem samt materialadministrasjon i løpet av seks uker til en fast pris på 980.000 kroner.

- Vi må hive oss litt utpå for å gjøre ting billig, sier Ole Reinersen, Hydros prosjektleder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra