BEDRIFTSTEKNOLOGI

Satser på norsk lommehelikopter

Norske Prox Dynamics skal lage et sivilt og militært helikopter med videokamera, på bare 20 gram.

31. mars 2008 - 12:21

Et nytt norsk teknologiselskap melder at de fra i morgen er i full drift: Prox Dynamics ble formelt stiftet 13. desember i fjor, med det formål å framstille og markedsføre verdens minste fjernstyrte helikoptere.

Gründer og daglig leder i Prox Dynamics er Petter Muren, kjent som gründer og eier av Proxflyer, selskapet bak de fjernstyrte lekehelikoptrene ITC Bladerunner som hittil har vært solgt i over 2 millioner eksemplarer.

De siste årene har Muren satset på å utvikle fjernstyrte helikoptere i stadig mindre format. De siste fire årene er han anerkjent som konstruktøren bak verdens aller minste helikoptere. Hans aktuelle rekord er en maskin på 70 millimeter, med en vekt på mindre enn ett gram.

Det første produktet til Prox Dynamics blir Black Hornet. Utstyrt med videokamera veier dette helikopteret 20 gram, og får en lengde på 100 millimeter.

Black Hornet er alt annet enn et leketøy. Ifølge produsenten vil man kunne ta den med seg i lomma, og sende den i lufta innen ett minutt. I bruk kan den gjøres vanskelig å få øye på, og den skal være svært stillegående. Bruksområdene er både militære og sivile, fra å spane på fiendtlige stillinger, til å vise innsiden i bygg rammet av radioaktivitet, giftgass eller andre forhold som gjør det umulig å sende inn mannskap direkte. Maskinene kan holde seg stille i lufta og bidra til å identifisere personer og gjenstander. De skal også kunne brukes til å spre det som beskrives som «special payload»: Man kan forestille seg at dette kan være ledd i blant annet bakteriologisk krigføring.

Apparatet leveres i pakker på tre helikoptere og en kontrollenhet, med spesialveske og lader. Kontrollenheten er noe mer avansert enn for et leketøy: Det omfatter blant annet en 6 tommers skjerm som viser hva helikopeteret ser, og komponenter som gjør løpende videoopptak. Kontrollenheten kan videre brukes til å planlegge oppdrag, vise kart og helikoptrenes posisjon, og til å gjøre fortløpende opptak av alle data fra hver flytur. Kontrollenheten kan koples til PC.

Utviklingen av Black Hornet (bokstavelig talt «svart veps») startet i 2007. Målet er å ha en ferdig modell i 2009, og kunne levere i større kvanta i løpet av 2010.

Med i selskapets ledelse er Trygve Marton og Geir Morten Mellem som begge har lang erfaring fra Tandberg. Marton var direktør innen akustikk og signalprosessering, mens Mellem var ansvarlig for all utvikling av maskinvare. For å markedsføre Black Hornet overfor offentlig og privat virksomhet har selskapet engasjert Dag Henning Paulsen, tidligere pilot i Luftforsvaret og flyver i SAS.

Selskapet tar sikte på å rekruttere unge talenter. De er spesielt på jakt etter en ung ingeniør med eksepsjonelle evner innen modellbygging, kombinert med kompetanse innen programvare og elektronikk.

Oppstartkapitalen er oppgitt å være «godt over» en en million dollar. Prox Dynamics sier de vil være avhengige av ytterligere finansiering for å komme seg gjennom utviklingsfasen. Målet er å erobre to prosent av et marked som per i dag anslås til 3 milliarder dollar og som vokser med 10 prosent årlig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.