BEDRIFTSTEKNOLOGI

SBC-oppkjøp ingen betydning for Norden - ennå

Selv om det blir noe av gigantfusjonen mellom Southwestern Bell Communications (SBC) og Ameritech får det neppe noen umiddelbar betydning for det nordiske telemarkedet, tror telekomanalytikere digi.no har snakket med.

Frode Eriksen
12. mai 1998 - 15:30

En fusjon mellom SBC og Ameritech betyr også at to selskap med vidt forskjellige Europa-strategier skal finne en felles middelvei. Mens Ameritech jobber målbevisst mot det europeiske markedet er SBC mer tilfeldig i sine investeringer.

Flere analytikere digi.no har vært i kontakt med, mener fusjonen ikke får noen særlig betydning, om det ikke skjer en lokal reaksjon, som for eksempel hva som blir resultatet av eventuelle nye samtaler mellom Telenor og Telia.

Det nordiske telekommarkedet vil neppe rokkes ved før til høsten når en mulig delprivatisering i Telia skjer (hvis regjeringsskifte), samt en allerede vedtatt delprivatisering av Telecom Finland. Først da vil en kunne se om det er nye eller kjente aktører på det nordiske telekommarkedet.

Flere danske finansanalytikere sier til danske aviser i dag at Tele Danmark blir alt fra spydspiss for det nye storkonsernet til at det blir solgt ut siden det ikke passer til selskapets øvrige aktiviteter.

Ameritech sitter med eierandeler i selskap i Danmark (42 prosent i Tele Danmark), Norge (19,7 prosent i NetCom), Belgia (17,5 prosent i Belgacom), og Ungarn (29 prosent i Matav) - tillegg til at selskapet nylig inngikk en distribusjonsavtale med France Telecom. SBC (Soutwestern Bell Communications) har en aksjepost i et sveitsisk selskap, i et britisk selskap og i franske Cegtel (15 prosent). Det er i hvert fall overveiende sannsynlig at Ameritechs distribusjonsavtale med France Telecom henger i en tynn tråd ved en fusjon.

Ameritech har varslet investeringer i europeisk telekomindustri over de neste årene for 20 milliarder kroner - nesten like mye som selskapet betalte for eierandelen i Tele Danmark i januar. Slike signaler kommer ikke fra SBC, men det kan også bety at selskapet velger oppkjøp av Ameritech, også på grunn av selskapets investeringer i utlandet, selv om det neppe er hovedgrunnen.

Telekomanalytikere sier til danske ErhvervsBladet i dag at Tele Danmark skal være den europeiske spydspissen for det nye gigantselskapet, nettopp fordi Ameritech og SBCs har vidt forskjellige profiler på sin internasjonale satsing.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.