JUSS OG SAMFUNN

Se huset ditt fra verdensrommet

Det finnes mange spennende nettsteder der ute. Ett av dem inneholder en stor samling satellittbilder med høy oppløsning. Ta for eksempel en titt på Slottsparken fra god høyde.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. juni 1999 - 16:59
Kjent parkområde i Oslo. <i>Foto:  Microsoft Terraserver</i>
Kjent parkområde i Oslo. Foto:  Microsoft Terraserver

Microsoft har med hjelp av blant annet Digital, StorageTek og Legato utviklet TerraServer, en webtjeneste som inneholder bilder tatt av satellitter fra USA og Russland. Bildene er stort sett av tettbebygde områder fra en rekke steder på jordkloden. Bildene er lagt i en SQL Server 7.0 fra Microsoft og er først og fremst ment som en demonstrasjon av hva som er mulig med denne programvaren.

Databasen inneholder 999,3 GB med data, fordelt på 344,3 millioner poster - hvor omtrent hver post inneholder et bilde. Likevel er databasen langt fra komplett, ikke engang hele Oslo dekkes. Men basen utvides stadig med bilder av nye landområder og oppdaterte bilder av områder som allerede er lagt inn.

Til tross for dette er tjenesten svært imponerende, ikke minst på grunn av oppløsningen på bildene. Det er stort sett ikke noe problem å kjenne igjen selv ganske små hus. De kraftigst forstørrede bildene dekker et landområde på 2,53 kvadratkilometer.

Bildene er knyttet til Microsofts Encarta-atlas, slik at det er mulig å søke etter byer og andre landemerker. I tillegg kan man søke etter bilder ved hjelp av lengde- og breddegrad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.