RESULTATERFINANS

Selg høyt - kjøp lavt - gå short

Hvem ønsker ikke å tjene penger når markedet faller? Internett og diskusjonsforum har åpnet helt nye muligheter for hobbyinvestoren. Shortsalg er folkeliggjort i USA, men det er langt igjen i Norge.

Oddmund Grøtte
8. des. 2000 - 05:00

Det er faktisk mulig å tjene penger når markedet faller. Short-salg kalles dette og innebærer å selge noe du ikke har. Selv om det høres lovstridig ut, er det fullt lovlig. Short-salg har vært tillatt i Norge i et par år, men har vært lovlig i USA og mange andre land i flere tiår.

Kort fortalt går short-salg ut på følgende: En investor må låne aksjer, som regel av megleren, og så selge disse i markedet. Målet er å kjøpe tilbake aksjene senere til en lavere pris, levere de lånte aksjene tilbake til megleren, og sitte igjen med differansen som ren gevinst. Ulempen er selvfølgelig om aksjen skulle stige i verdi etter at du har gått short. Teoretisk kan en aksje stige i det uendelige og dermed kan tapet bli katastrofalt. Derfor frarådes mange å shorte aksjer.

Men short-salg kan være en meget lukrativ strategi for de som er iskald og disiplinert. Historien viser at en aksje faller raskere enn den stiger.

Utbredelsen av short-salg blant småsparere er adskillig større i USA enn i Norge. I Norge er det hovedsaklig meglere og "proffe" investorer som utøver short-salg. Dette skyldes trolig lavere kunnskapsnivå og lite oppmerksomhet fra media.

Statistikk fra USA viser at antall transaksjoner med short-salg har økt etter at IT-aksjene på Nasdaq stupte i mars. Ifølge Wall Street Journal er det først og fremst diskusjonsforum på Internett som har bidratt til folkeliggjøringen om short-salg. Dessverre er dette tema mindre debattert på norske diskusjonsforum. Et raskt søk på Stocktalk, Norges mest brukte diskusjonsforum om aksjer, ga kun 40 oppslag på søkeordet "shortsalg".

Svært få meglere vil gå ut med andelen transaksjoner som er short-salg i USA. Ifølge Wall Street Journal er det kun to nettmeglere som oppgir dette, nemlig Quick & Reilly og Suretrade. For november utgjorde shortsalg 1,8 prosent. Kanskje ikke et imponerende tall, men likevel opp fra 1,3 prosent i vår. "Short interest" - indikasjonen på antall utlånte aksjer som ikke er kjøpt tilbake - kulminerte i oktober med mer enn 3,4 milliarder aksjer på Nasdaq og 4,6 milliarder på NYSE.

Oslo Børs offentliggjør hver tirsdag antall aksjer som er lånt ut til shortsalg på deres web-sider, men antall aksjer er betydelig lavere enn i USA. Den mest shortede aksjen per 5. desember var StepStone AS med 1,1 millioner aksjer.

En annen mulighet til shortsalg og som innebærer mindre risiko, er kjøp av salgsopsjoner, ofte kalt puts. Da kan du også profittere på nedgang, men har en definert nedside da du ikke kan tape mer enn den betalte opsjonspremien.

Les mer om shortsalg på digitoday.nos søstertjeneste Aksjeforum.com:

http://www.aksjeforum.com/articles/?artid=761

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.