JUSS OG SAMFUNN

Selger piratvare i Windows Store

Nye spill kan kjøpes for noen tiere.

I Windows Store tilbys man tilsynelatende en rekke populære Windows-spill for langt lavere pris enn det som er vanlig. I virkeligheten dreier det seg om piratkopier.
I Windows Store tilbys man tilsynelatende en rekke populære Windows-spill for langt lavere pris enn det som er vanlig. I virkeligheten dreier det seg om piratkopier. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. des. 2014 - 08:17

I sommer skrev digi.no og mange andre om den store mengden av svindelapplikasjoner i Windows Store, appbutikken til Windows 8.x. I stor grad var det applikasjonsutgivere som misbrukte mer eller mindre kjente varemerker for å tilby egne apper som i beste fall var rene kopiprodukter, i verste fall skadevare.

Da dette ble avdekket kom Microsoft raskt på banen og fikk fjernet i alle fall de verste tilfellene.

Nå kan det synes som at Microsoft på nytt har sovet litt i timen. En leser tipser oss om at en utgiver har lagt 10-15 varer i butikken, varer som tilsynelatende er ganske kjente spill til Windows. For dette disse tar utgiveren mellom 29 og 65 kroner. Spillene koster vanligvis flere hundre kroner stykket dersom man kjøper dem gjennom vanlige kanaler.

Den eneste informasjonen som er oppgitt om utgiveren, som har et navn som er nesten identisk med det til et kjent filmselskap, er en Hotmail-adresse.

Dersom man i utgangspunktet tror at man helt trygt kan kjøpe apper og spill i Windows Store, vil man kunne komme til å kjøpe ett eller flere av de aktuelle spillene. Dessverre er det gjerne slik at det som ser ut til å være for godt til å være sant, stort sett er nettopp dette.

Når man kjører «spillet», som er en Modern UI-basert app, blir man vist en illustrasjon fra spillet, sammen med en nedlastingslenke. Lenken har en URL som peker til en IP-adresse, men URL-en inneholder også et tekstbit som avslører at den er tilknyttet et nettsted som tilbyr det som framstår som piratkopierte spill helt gratis.

Slik ser Windows Store-appen ut til det ene av de piratkopierte spille som man kan kjøpe tilgang til i Windows Store. Den eneste funksjonen er nedlastingslenken, som starter nedlasting i brukerens foretrukne nettleser i Windows 8.x. <i>Bilde: digi.no</i>
Slik ser Windows Store-appen ut til det ene av de piratkopierte spille som man kan kjøpe tilgang til i Windows Store. Den eneste funksjonen er nedlastingslenken, som starter nedlasting i brukerens foretrukne nettleser i Windows 8.x. Bilde: digi.no

Brukeren har i praksis betalt utgiveren og Microsoft noen tiere for å laste ned et piratkopiert spill, med eventuell fjerning av kopisperrer («crack») og det hele. Markedsføringen i Windows Store er dermed villedende og basert på misbruk av andres varemerker, selv om noen av dem som kjøper nedlastingslenken i Windows Store sikkert ikke tar det så tungt at de har fått en piratkopi – i alle fall dersom spillet fungerer og er uten skadevare.

For Microsofts del ser det ikke så bra ut. Selskapets butikk har blitt en markedsplass for piratvare. For det er på ingen måte gitt at dette dreier seg om et engangstilfelle eller ikke vil skje igjen.

Nettstedet som tilbyr spillene gratis, tilbyr store mengder spill. Det er uklart hvor kjent nettstedet er. Det har egne sider både på Facebook, Google+ og Twitter, men følges ikke av mer enn til sammen cirka 10 000 brukere. Nettstedet skal ha blitt opprettet i 2013. Det har interessant nok en egen DMCA-side (Digital Millennium Copyright Act) hvor det opplyses at lenker til opphavsrettsbeskyttet materiale vil bli slettet i henhold til nettopp DMCA. Selve spillene lagres på nettskyserver i Canada og Storbritannia.

Microsoft svarer

Digi.no varslet Microsoft Norge om det aktuelle innholdet i Windows Store mandag ettermiddag. Tirsdag morgen er det stadig tilgjengelig i butikken.

– Vi forsøker å gjøre Windows Store til en opplevelse med høy kvalitet for våre kunder. Basert på tilbakemeldinger fra både kunder og utviklere arbeider vi kontinuerlig med å forbedre og oppdatere Windows Store. Slike oppdateringer gir blant annet retningslinjer til utviklere og innebærer også at vår egen evne til å identifisere, kontrollere og fjerne problematiske apper eller andre produkter forbedres. Dette er en kontinuerlig prosess og vi forsetter arbeidet med å alltid kunne bli bedre, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Christine Korme, i en kommentar til digi.no.

Utover dette har Microsoft Norge foreløpig ikke svart på våre spørsmål om disse funnene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.