JUSS OG SAMFUNN

Selvutnevnt antipirat har ingen tillit i bransjen

Roar Tøkje sier han vil hjelpe TV-selskapene å bli kvitt satellittkort-pirater. Antipiratgruppens advokat tror det hele er et forsøk på å tuske til seg forhandlerstatus.

Roar Tøkje gikk for noen uker siden ut og sa han skulle utvikle programvare som kunne stoppe TV-pirater som stjeler programtid ved hjelp av piratkort.

Til digi.no sa Tøkje at TV-operatørene har noe imot ham, men at de "vet hva de må gjøre" for å få tilgang til det han mener vil bli et bra system for å stoppe pirater.

Programvareutvikler og «antipirat» Roar Tøkje.
Programvareutvikler og «antipirat» Roar Tøkje.

Til digi.no har han sagt at det dreier seg om etterforskning som må avsluttes, men nå viser det seg at TV-operatørene slett ikke har noen etterforskning gående mot ham, og at de på ingen måte er interessert i noe samarbeid.

- Tøkje vil gjerne "hjelpe" oss på alle mulige måter, for å kjøpe seg til forhandlerstatus. Men han oppfattes av oss som en lite seriøs aktør, han er kastet ut av forhandlersamarbeidet og får ikke komme tilbake., forteller advokat Helge Olav Bergan i Haavind Vislie, som er sekretariat for Antipiratgruppen. Under Antipiratgruppen finner vi STOP Norge, som jobber for å hindre piratvirksomhet på satellitt-TV.

Tøkje selv avviser at medieutspillet om antipirat-programmet er et forsøk på å presse selskapene.

Etter det digi.no erfarer vil utspillene mot Canal Digital og Viasat (se lenken over) få rettslige følger.

En annen sentralt plassert kilde med sterke bånd til TV-selskapene, uttrykker sterk tvil til at satellitt-selskapene skulle ønske å benytte tredjeparts-programvare til å stoppe pirater.

Tøkje avviser altså at det dreier seg om et PR-stunt for å få seg selv til å se uskyldig ut. - De som påstår det er helt på jordet, sier han.

Programmet Tøkje sier han skal lage, ser heller ikke fristende ut, mener Bergan:

- Vi er ikke interessert i å samarbeide med ham, og slik jeg oppfattet beskrivelsen av programmet, så dreier det seg om ulovlig selvtekt, og vi oppfatter det som i strid med straffeloven.

Bergan opplyser dessuten at Tøkje tidligere har hatt en nettside, Satelittshop.com, som inneholdt materiale som er i strid med
markedsføringsloven.

Blant annet tilbød de kort til SKY-kanalene, som det ikke er lov å selge i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.