JUSS OG SAMFUNN

Sense-Telenor rettssak starter i morgen

På tirsdag starter rettsaken mellom Sense-sjef Nadir Nalbant og Telenor som saksøkes for overprising av utleide tjenester.

11. okt. 2004 - 09:07

De fleste teleselskaper trenger å leie linjer eller tilgang fra Telenor. Gjennom flere rettssak har konkurrenter krevd å få tilbakebetalt hva de mener er overbetaling til Telenor.

Telenor har jevnlig måttet ned prisene - blant annet slo Post- og teletilsynet fast høsten 2002 at prisene måtte ned omtrent 20 prosent.

Sense er landets tredje største mobilselskap, men har ikke noe nett selv - selskapet leier av Telenor. Sense har tidligere krevet tilbakebetalt 170 millioner kroner, noe som inkluderer renter. Kravet stammer fra regningene Sense betalte til Telenor i 2001 og 2002.

Sense, som nå er eid av Reitan-gruppen, varslet en rettssak i november, men først i Telenors ferske årsrapport blir størrelsen på søksmålet kjent.

På tirsdag starter rettsaken i Asker og Bærum tingrett, som vil bli en prinsipiell viktig sak også for de andre mobiloperatørene som har leid GSM-kapasitet fra Telenor i disse årene.

Vanligvis er det kontakt mellom partene i slike saker, og det er derfor trolig at Sense og Telenor ikke har blitt enige om et forlik.

Bakgrunnen for søksmålet er at både Post- og Teletilsynet og Samferdselsdepartmentet hvert år sjekker om Telenor overholder såkalte kostnadsbaserte priser - det vil si kostnad pluss en gitt fortjeneste. Disse prisene har ofte vært for høye, men vedtakene fra staten gir ikke tilbakevirkende kraft.

Telenor må kutte prisene sine når vedtakene kommer, men har tidligere sluppet å tilbakebetale det de så langt har fått utbetalt for mye.

Nå prøver derfor Sense seg i rettssalen.

- Utfallet av rettsaken vil bli historisk fordi det vil danne grunnlaget for konkurransesituasjonen i telemarkedet fremover. Dersom Sense vinner frem vil det bety kraftige prisreduksjoner som vil tjene forbrukerne, sier Nadir Nalbant i en pressemelding.

Det kan i tillegg blir dyrt for Telenor som kan forvente en rekke krav fra andre mobiloperatører.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra