JUSS OG SAMFUNN

Setter rikingene på kartet

NTNU-student kobler skattelister med Google Maps.

Zoom inn på kartet og se hvor Norges rikeste bor.
Zoom inn på kartet og se hvor Norges rikeste bor.
28. okt. 2010 - 14:11

En matematikkstudent fra NTNU har laget det som ble denne ukens snakkis på Twitter: en nettjeneste som kobler skattelistene med Googles kart.

Han har laget en søkbar database med de 500.000 menneskene som tjener mest i Norge. Dataene hentet han ganske enkelt ut fra VGs skattesøk.

- Med enkel programmering kan du hente ut hele skattelistene på noen timer, forklarer han i et blogginnlegg.

Mattestudenten, som er i begynnelsen av tjueårene, hentet ut topplistene for hvert enkelt postnummer. Postnumrene ble deretter koblet mot kartkoordinater.

Dataene har han remikset mot kart fra Google Maps, med fargekoding for de med høyest snittinntekt per postnummer.

Det kan være lurt å zoome inn en del for å få frem meningsfylte kartbilder. Da kan man fort se inndelingen mellom bydeler, nabolag og så videre, forklares det.

Prøv "skattekartet" selv her.

- I seg selv er ikke dette så uetisk, men hva hvis jeg hadde laget en liste over Norges fattigste?, spør han retorisk.

Utvikleren har i dette tilfellet bevisst valgt å anonymisere fremstillingen. I motsatt fall kunne også navnene til de med høyest inntekt vært plottet inn i løsningen.

Det hele skal ha vært snekret sammen på bare to kvelder.

Et illustrerende og godt tiltak, mener Datatilsynets Ove Skåra om det nye &quot;skattekartet&quot;. <i>Bilde: Hans Fredrik Asbjørnsen</i>
Et illustrerende og godt tiltak, mener Datatilsynets Ove Skåra om det nye "skattekartet". Bilde: Hans Fredrik Asbjørnsen

Datatilsynet var ikke kjent med denne applikasjon når digi.no tok kontakt med dem torsdag denne uken.

- På mange måter er dette et illustrerende og godt tiltak. Vi må komme til den erkjennelsen at vi ikke får gjort noe med dette før det demonstreres på en slik måte, sier informasjonsdirektør Ove Skåra til digi.no.

Han påpeker at løsningen benytter data som er offentlig informasjon. Datatilsynet har imidlertid kraftig kritisert utviklingen der skattelistene i stadig større grad blir gjenstand for grafsing og underholdning, ikke minst med den siste tidens nye mobilapplikasjoner og koblinger mot Facebook.

- Det frislippet vi har hatt kan ikke fortsette. Det er bare et spørsmål om tid før noe må skje. Derfor er dette eksemplet godt, fastslår Skåra.

Datatilsynet skal ta tak i problemstillingen og komme med en strategi om hva de anbefaler av alternative løsninger. Tilsynet understreker at de er for åpenhet, men ønsker å snu utviklingen med de vidåpne skattelistene.

Skåra tror ikke at vi noen gang kommer tilbake til situasjonen der man måtte hente skatteopplysningene i papirdokumenter på rådhuset.

- Et alternativ er å legge skattesøkene bak en innloggingstjeneste, og at de som blir søkt opp får et varsel.

Det er for øvrig akkurat det digi.no foreslår i kommentarartikkelen om at åpenheten bør gå begge veier, som Datatilsynet har merket seg.

Et annet alternativ er at skattesøk begrenses til Skatteetatens egne nettsider, og ikke gjennom alskens nettaviser og mobilapplikasjoner. Flere muligheter skal drøftes.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er på tjenestereise til Israel denne uken, men problemstillingen skal tas opp når han er tilbake.

Makten til å endre utviklingen ligger imidlertid ikke hos tilsynet, som bare kan fungere rådførende i denne saken. Dette er styrt gjennom forskrift til ligningsloven.

- Et flertall på stortinget vil ha det slik. Vi ønsker å ta den diskusjonen og komme med innspill. Man bør tenke på måten skattelistene gjøres tilgjengelige på, sier Ove Skåra.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.