BEDRIFTSTEKNOLOGI

Siemens og Acer vil erobre verden

- Vi skal ikke slutte med å levere PC-er, tvert imot, sier Vidar Berg, divisjonsdirektør i Siemens Nixdorf Informasjonssystemer Norge. Samarbeidet med Acer vil gi begge selskapene bedre tilgang til markeder hvor de er små nå, mener han.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. apr. 1998 - 12:36

Som digi.no skrev mandag, skal Siemens Nixdorf (SNI) innlemmes i Siemens AG. Funksjonene i SNI og enhetene for nettverk og privat kommunikasjon vil samles i en egen I&C-gruppe (Information and Communication) og omfordeles i tre områder: I&C Services, I&C Networks og I&C Products.

Dette vil ifølge markedssjef Andreas Tollefsen i SNI Norge, gjøre Siemens AG mer strømlinjeformet når det gjelder samarbeid mellom de forskjellige avdelingene.

Siemens har kommet til den konklusjon at selskapet, for å kunne konkurrere på verdensmarkedet, må ha høy produksjon. Høy produksjon gir høy innkjøpskraft, noe som sikrer bedre innkjøpsavtaler av komponenter. Dette gir lavere kostnader, også for kundene.

Vidar Berg i SNI Norge. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Vidar Berg i SNI Norge. Foto:  Harald Brombach

Vidar Berg forteller til digi.no at SNI er blant de fem ledende PC-leverandørene i Europa, men at selskapet mangler infrastruktur i resten av verden. For å kunne konkurrere med de to største PC-produsentene i verden, Compaq og Dell, må SNI ha større vekst enn disse selskapene. Selv om SNI hadde en vekst i omsetningen på 39 prosent fra 1996 til 1997, er ikke dette tilstrekkelig. De to ledende selskapene vokste enda fortere.

SNI er ifølge Berg sterkest i markedet bestående av store bedrifter, men selskapet har i de senere årene også markert seg på konsumentmarkedet. I markedene mellom dette, det vil si der små og mellomstore bedrifter befinner seg, har SNI liten tilstedeværelse.

SNI begynte derfor for flere år siden å se seg om etter en partner. Valget ble taiwanske Acer, og ikke uten grunn.

Acer er verdens tredje største PC-leverandør og produserer årlig 6,5 millioner PC-er, hvorav 3,1 millioner er under eget merke. 40 prosent av PC-ene selges i USA, 19 prosent i Asia inkludert Japan, og 19 prosent i Europa. Markedet i Europa er ifølge Berg omtrent like stort som det i USA, likevel selger Acer langt færre PC-er her. Samtidig er Acer store på områder der SNI er nærmest ubetydelige. Selskapene vil altså utfylle hverandre, og sammen vil de ha en produksjon på over 9 millioner PC-er hvert år. Det vil gjøre selskapene til verdens nest største PC-leverandør.

Berg presiserer at det foreløpig ikke er undertegnet noe annet enn en intensjonsavtale, men han er rimelig sikker på at den endelige avtalen vil undertegnes innen slutten av mai.

Acer skal etter planen stå for mesteparten av produksjonen og vil ha kontakten med leverandørene. Siemens skal stå for markedsføring, distribusjon, salg og service. Forskning og utvikling skal de to selskapene drive i fellesskap.

Acer skal derfor kjøpe SNIs fabrikk i Augsburg i Tyskland. Denne har en kapasitet på 2,5 millioner PC-er i året, noe som ikke fullt utnyttet i dag. Samtidig forteller Berg at Acers fabrikk i Nederland har kapasitetsproblemer. Ved å flytte noe av produksjonen fra Nederland til Tyskland, vil man løse begge problemene på en gang. Hva Acer må gi for SNIs fabrikk, er ikke avgjort ennå. For de ansatte vil dette bare bety at fabrikken får en ny eier. Ingen oppsigelser er planlagt.

Siemens vil fortsatt stå for noe produksjon selv. Dette gjelder blant annet stormaskiner og Unix-maskiner for det øvre, mer avanserte markedssjiktet. Acer får likevel tilgang til disse produktene og kan selge dem som egen løsninger. Alt annet skal produseres av Acer. Produktutvalget vil være basert på dagens produkter og vil bli blant de bredeste noen produsent leverer.

Avtalen, som altså ennå ikke er helt klar, skal vare i ti år. Det understrekes av Berg at dette ikke er noe vanlig OEM-avtale. Disse varer gjerne i noen få måneder. Derimot binder partene seg for 5 år med blant annet garanterte volumer.

Siemens Nixdorf-navnet vil for en stor del forsvinne den 1. oktober 1998. Unntaket er SNIs produkter for butikker, blant annet kassaterminaler og selvbetjeningsapparater. Tollefsen forteller at det trolig vil gå raskere på konsumentmarkedet enn på bedriftsmarkedet, fordi modellene skiftes fortere ut i det førstnevnte.

Arne Nesheim. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Arne Nesheim. Foto:  Harald Brombach

Arne Nesheim direktør for Siemens' norske avdeling for markedskommunikasjon, sier til digi.no at Siemens i Norge ønsker både omstruktureringen i Siemens og den kommende avtalen med Acer velkommen. I Norge vil i underkant av 700 ansatte være berørt av disse hendelsene, men det vil ikke bli noen oppsigelser.

- Det er som kjent allerede vanskelig å få tak i de rette folkene, sier Nesheim.

I Norge har SNI omtrent seks prosent av PC-markedet, og selskapet ligger med det på en fjerdeplass. Acer derimot, ligger kun på fjortendeplass med omtrent to prosent av markedet. Det norske totalmarkedet utgjør omtrent en halv million enheter i året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.